Ελλάδα

Εισαγγελική έρευνα για την κατάρρευση των μεταλλικών ραφιών στο Εφετείο - Εικόνες

Από το συμβάν τραυματίστηκαν δύο άτομα - Καταγγελίες από τον Σύλλογο Δικαστικών υπαλλήλων

Εισαγγελική έρευνα, τραυματίες, Εφετείο, ράφια, καταστροφές, Ποινικό Μητρώο, ζημιές, κατάρρευση ραφιών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εισαγγελική έρευνα ξεκινά για το ατύχημα που σημειώθηκε στο Ποινικό Μητρώο του Εφετείου όταν το πρωί της Τρίτης κατέρρευσαν πλήρως τα μεταλλικά συναρμολογούμενα ράφια όπου τοποθετούνται δικογραφίες, τραυματίζοντας δικαστικό υπάλληλο που εργαζόταν στο τμήμα και έναν πολίτη, υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας.

Οι δύο παθόντες καταπλακώθηκαν από τα διαλυμένα ράφια και τις ογκώδεις δικογραφίες και απεγκλωβίστηκαν από άλλους υπαλλήλους και πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο.

Με εντολή του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο τη διακρίβωση των συνθηκών τού ατυχήματος και τον εντοπισμό ενδεχόμενης τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων όπως αυτό της σωματικής βλάβης από αμέλεια παρ' υπόχρεου.

Εισαγγελική έρευνα, τραυματίες, Εφετείο, ράφια, καταστροφές, Ποινικό Μητρώο, ζημιές, κατάρρευση ραφιών

Η εντολή του κ. Ελευθεριάνου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη που θα διενεργήσει την έρευνα είναι, αφού λάβει καταθέσεις από τους παθόντες, να ελέγξει όλα τα σχετικά έγγραφα της Επιθεώρησης Εργασίας, της εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού του χώρου που συνέβη η κατάρρευση καθώς και να αναζητήσει εάν είχε γίνει οποιαδήποτε σχετική αναφορά/καταγγελία για πλημμέλειες στη συντήρηση του χώρου η οποία να εφιστούσε την προσοχή για τον κίνδυνο της κατάρρευσης που τελικώς συνέβη.

Τι λέει o Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «μπορούσαμε να είχαμε νεκρό».

«Αυτή η φράση ήταν στο στόμα των συναδέλφων στο Ποινικό Μητρώο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, μετά την κατάρρευση – πτώση μεταλλικών ραφιών τύπου dexion που καταπλάκωσαν ένα συνάδελφο και έναν εργαζόμενο μεταφορικής εταιρείας. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της φόρτωσης των ραφιών με δικογραφίες, αυτά κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί κάτω από το βάρος των δικογραφιών και των σίδερων, ο συνάδελφος (που τραυματίστηκε στην πλάτη και στα πόδια) και ο εργαζόμενος της μεταφορικής εταιρείας. Το μέγεθος της επικινδυνότητας του συμβάντος αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι για τον απεγκλωβισμό τους χρειάστηκε η βοήθεια – παρέμβαση πολιτών και συναδέλφων που βρίσκονταν στον χώρο. Κοινώς, από καθαρή τύχη αποφύγαμε τα χειρότερα», αναφέρει ο Σύλλογος εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στους δυο εργαζόμενους.

Εισαγγελική έρευνα, τραυματίες, Εφετείο, ράφια, καταστροφές, Ποινικό Μητρώο, ζημιές, κατάρρευση ραφιών

Στη συνέχεια θέτουν μια σειρά από ερωτήματα εκφράζοντας την ανησυχία τους και παραπέμποντας και σε ένα ακόμα περιστατικό που διαπιστώθηκε προ ημερών.

«Για πόσο ακόμα θα στηριζόμαστε στην τύχη; Λίγες μέρες πριν, στις 23.10.2023 – κατά τυχαίο τρόπο, λόγω πτώσης τμήματος της ψευδοροφής στο ακροατήριο του Γ’ Αυτοφώρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας – αποκαλύφθηκε μια ρωγμή στο κτήριο 2. Στο σημείο έσπευσαν μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μαζί με συναδέλφους του Τμήματος Προμηθειών και μηχανικός που βρισκόταν στο χώρο του Πρωτοδικείου για την εκτέλεση άλλου έργου. Ο μηχανικός βλέποντας τη ρωγμή ανέφερε: «Πρέπει να το δει στατικός». Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για τον έλεγχο όλων των κτηρίων των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας προκειμένου να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Οι ζωές μας έχουν αξία, δεν είναι κόστος», τονίζεται.

Εισαγγελική έρευνα, τραυματίες, Εφετείο, ράφια, καταστροφές, Ποινικό Μητρώο, ζημιές, κατάρρευση ραφιών

Κάνουν επίσης λόγο για την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα πολλών κτιρίων, τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικό – τεχνική υποδομή και άλλα προβλήματα. «Κι όμως, καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», σημειώνεται.

Εισαγγελική έρευνα, τραυματίες, Εφετείο, ράφια, καταστροφές, Ποινικό Μητρώο, ζημιές, κατάρρευση ραφιών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ντερζής μιλώντας στο OPEN περιέγραψε το συμβάν και τα δομικά προβλήματα κάνοντας αναφορά για πολλά περιστατικά και ζήτησε να προφυλαχθεί ο κόσμος που επισκέπτεται τα δικαστήρια και που δουλεύει εκεί.

Δείτε επίσης