Ελλάδα

Τι είναι η βίζα που θα λάβουν Τούρκοι πολίτες για τα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Πρόκειται για μια διευκόλυνση που αφορά αποκλειστικά τα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου - Τι σημαίνει για τον τουρισμό και τους ακρίτες νησιώτες

Τι είναι η βίζα που θα λάβουν Τούρκοι πολίτες για τα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την άμεση χορήγηση βίζας σε Τούρκους που θέλουν να επισκεφτούν νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η κίνηση αυτή διευκολύνει την επίσκεψη στα ελληνικά -κυρίως ακριτικά- νησιά.

«Σχολιάζοντας την χορήγησης ειδικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Και πρόκεται για ζήτημα που θέλουν οι Ακρίτες μας οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» .

Τι είναι η ειδική βίζα για τους Τούρκους πολίτες - Τα 10 νησιά που αφορά

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια «παρέκκλιση» από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…), η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης. Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο κ. Καιρίδης.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία. Πρόκειται όπως είπε για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

Δείτε επίσης