Ελλάδα

Απεργία 28ης Φεβρουαρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Ποιοι συμμετέχουν

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια - Αναλυτικά όλα όσα θα ισχύουν

Απεργία, ΜΜΜ, μετρό, ταξί, λεωφορεία, ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζομένων, Τέμπη, δυστύχημα, πορείες, πλοία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ακριβώς ένα χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 ψυχές, ανακοίνωσαν τα σωματεία εργαζομένων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα:

Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακός

Στην απεργία θα συμμετάσχουν 7 σωματεία εργαζομένων των μέσων σταθερής τροχιάς, επομένως, χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) και Τραμ θα παραμείνει η Αθήνα για 24 ώρες. Η 24ωρη απεργία στα ΜΜΜ επηρεάζει και τον Προαστιακό, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών καθώς και των σωματείων εργαζομένων.

Τα σωματεία τα οποία συμμετέχουν στην απεργία είναι:

Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ

Σωματείο Εργαζομένων Τραμ και Αστικών Μέσων Σταθερής Τροχιάς ΣΤΑΣΥ (ΣΕΤ)

Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (ΣΗΕΚ)

Συνδικάτο Σταθμαρχών – Πρώτη Γραμμή

Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ)

Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (ΣΗΑΜ)

Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΚΕΛΜΑ)

Όπως αναφέρουν τα σωματεία στο κοινό ανακοινωθέν τους, η απεργία αποφασίστηκε ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών.

Τα σωματεία εργαζομένων διεκδικούν:

Άμεσες προσλήψεις προσωπικού

Νέο και σύγχρονο τροχαίο υλικό

Συνεχή βελτίωση όλων των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας

Συνεχή επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων

Την ασφάλεια των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους

Τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας στο εθνικό και περιαστικό δίκτυο

Την αναθεώρηση ή την έκδοση Διαδικασιών Λειτουργίας και Συντήρησης

Ένταξη του προσωπικού λειτουργίας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα

«Εμείς, που εργαζόμαστε καθημερινά για ασφαλή μέσα σταθερής τροχιάς, το φωνάζαμε και το φωνάζουμε ότι πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των εργαζόμενων στα μέσα, δίχως καμία “έκπτωση”» τονίζουν τα σωματεία εργαζομένων και επισημαίνουν ότι «για την οικογένεια των σιδηροδρομικών η απεργία της 28ης του Φλεβάρη είναι μέρα μνήμης για τους 57 συνανθρώπους μας και ημέρα αγώνα για έναν καλύτερο και ασφαλή σιδηρόδρομο σε όλα τα μέσα, όπως ακριβώς αξίζει σε όλους μας».

Λεωφορεία - Τρόλεϊ

Τα λεωφορεία και τα τρόλεΐ την Τετάρτη (28/02) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09:00 το πρωί και από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Άρα, θα κινούνται μόνο 9 π.μ. με 9 μ.μ. (Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα, η έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00).

Ταξί

Υπενθυμίζεται ότι τη συμμετοχή τους στην απεργία έχουν ανακοινώσει και οι οδηγοί ταξί, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Τ.Α (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής) θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία, την Τρίτη και την Τετάρτη, 27 και 28 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν λάβει και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κάτι που σημαίνει ότι θα ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Δείτε επίσης