Ελλάδα

Ψεύτικες ιστοσελίδες με μάσκες και γάντια

Η νέα "μόδα" έχει να κάνει με "αρπακτικά" τα οποία δημιούργησαν ψεύτικες ιστοσελίδες με προϊόντα προς πώληση.

ΨΕΥΤΙΚΕ΅Σ

Συμβαίνει πάντοτε στις κρίσεις και αυτή η τωρινή συγκυρία δεν αποτελεί εξαίρεση. Η νέα "μόδα" σε μία τόσο δύσκολη περίοδο έχει να κάνει με "αρπακτικά" τα οποία δημιούργησαν ψεύτικες ιστοσελίδες με προϊόντα προς πώληση. Αυτές λοιπόν πουλάνε αυτά που έχουν ανάγκη αυτή την ώρα οι πολίτες περισσότερο από ποτέ! Δηλαδή μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, οδηγώντας τον κόσμο να βάλει χρήματα μέσω των πιστωτικών καρτών και των debit, τα οποία φυσικά στο τέλος χάνουν. Πολύ απλά διότι δεν παίρνουν ποτέ αυτά τα προϊόντα, τα οποία παρήγγειλαν και για τα οποία πλήρωσαν. Θα πρέπει λοιπόν άπαντες να ελέγχουν τα στοιχεία του προμηθευτή και την αξιοπιστία του ώστε να μην καταθέτουν με ευκολία τα λεφτά τους.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά κατά συνέπεια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απάτες αλλά και διασπορά ψευδών ειδήσεων με αφορμή τον κορωνοϊό. Όπως ενημερώνει η αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας υπάρχουν καταγγελίες πολιτών αλλά και ενημερώσεις από την Interpol και τη Europol για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακών απατών, από απατεώνες που επιχειρούν να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος, εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών.

Άλλοι απατεώνες που κατά το παρελθόν χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα του δήθεν άρρωστου, ή τραυματία συγγενικού προσώπου για να αποσπάσουν χρήματα από γονείς, τώρα έχουν επικαιροποιήσει τις απάτες αυτές τις ημέρες. Οι δράστες καλούν τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους και προσποιούμενοι συγγενικά τους πρόσωπα δηλώνουν ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ή κλινικές, διότι μολύνθηκαν από τον ιό. Οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί πραγματοποιούν και επιπλέον κλήσεις, προσποιούμενοι ιατρούς ή διευθυντές των νοσοκομείων ή κλινικών, για την επιβεβαίωση της περίθαλψης.

Με το τρόπο αυτό οι δράστες προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να πληρώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω εμβάσματος ή παραδίδοντας μετρητά σε άτομα που προσποιούνται εκπροσώπους της υποτιθέμενης κλινικής και εμφανίζονται στην οικία τους.

Οι συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας.
  • Να πραγματοποιείτε αγορές μόνο από αξιόπιστους πωλητές-ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχετε τις κριτικές των πελατών τους.
  • Μην ανταποκρίνεστε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εντοπίζετε στο διαδίκτυο προς πώληση, προϊόντα που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί στην αγορά.
  • Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.
  • Να ενημερώνεστε από έγκυρες και επίσημες πηγές και μη μοιράζεστε ειδήσεις και δημοσιεύσεις που δεν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.
  • Μην κάνετε δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις χωρίς να ελέγχετε τη γνησιότητα και αξιοπιστία τους.
  • Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

Δείτε επίσης