Γυναίκα

Το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε… των Γερμανίδων πολιτικών

Η μόδα μπορεί να μην τις αφορά, αλλά μάλλον τους αρέσουν οι συμβολισμοί

Το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε… των Γερμανίδων πολιτικών
Αρθρογράφος: ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ
Από ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ

Οι ισχυρές γυναίκες της Γερμανίας, από την πρώην Άνγκελα Μέρκελ μέχρι τη σημερινή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν τόση σχέση με τη μόδα όση ο… διάβολος με το λιβάνι.

Απλά δεν τις αφορά. Έχουν άλλωστε τόσο βαρύ πρόγραμμα στην προσπάθεια τους να κρατήσουν τη χώρα τους την πρώτη γραμμή της Ευρώπης, που δεν μένει χρόνος για φιοριτούρες κάθε είδους.

Φέτος, βέβαια τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται κατά πάνω όλων μας, θα έλεγε κάποιος ότι είναι η χρονιά τους, αφού οι «στολές» κυριαρχούν στα ντεφιλέ των μεγάλων οίκων μόδας με τις ενδυματολογικές προτάσεις τους για το επόμενο εξάμηνο.

Το ίδιο σακάκι σε διάφορα χρώματα, συνδυασμένο κατά κανόνα με μαύρο παντελόνι, μπορεί να κάνει δυναμική επιστροφή στις τάσεις της σεζόν, ωστόσο και πάλι είναι σίγουρο ότι ούτε την Μέρκελ αφορά, ούτε την Φον ντερ Λάιεν προβληματίζει. Αυτό που ίσως να τις έχει απασχολήσει κατά καιρούς, είναι η επιλογή των χρωμάτων και τι μήνυμα θέλουν να στείλουν κάθε φορά, μέσω της συγκεκριμένης τους επιλογής, στους συνομιλητές τους.

Για παράδειγμα οι απανταχού επικοινωνιολόγοι.. στο διάλειμμα τους έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μέρκελ στις περιοδείες της φρόντιζε πάντα να φορά σακάκι στο χρώμα που κυριαρχούσε στη σημαία του οικοδεσπότη της. Για παράδειγμα πράσινο στη Βραζιλία, μπλε και πάλι μπλε μέσα στην Ευρώπη. Όταν ήθελε να έχει αυτοπεποίθηση, εκτιμάται ότι διάλεγε το κόκκινο, ενώ όταν τα αισθήματα της για τον συνομιλητή της δεν ήταν και τα πιο θερμά προτιμούσε τις γήινες αποχρώσεις.

Το ερώτημα τώρα είναι, μήπως η Φον ντερ Λάιεν που διεμήνυσε σήμερα προς όλους τους Ευρωπαίους να χαμηλώσουμε τη θέρμανση κατά 1 βαθμό για να εξοικονομήσουμε 7% ενέργειας, ήθελε να μας πει και κάτι άλλο, παραπάνω, με το κατακίτρινο σακάκι της;

Αν το κίτρινο, όπως λένε οι ειδικοί, προσφέρει φως και ελπίδα, πρωτότυπη σκέψη και διεξοδικότητα, ίσως θέλησε να μας προτρέψει να σκεφτούμε το τέλος του κακού μέχρι να έρθει… Fake it till you make it, που λένε και στο εξωτερικό ή σε απλά ελληνικά… πες το κι έγινε…

Δείτε επίσης