Γυναίκα

Το ταρτάν της Βασιλικής οικογένειας και οι ιστορικές καταβολές του

Η τάση ξεκίνησε για πρώτη φορά από τη βασίλισσα Βικτώρια και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Αλβέρτο

Το ταρτάν της Βασιλικής οικογένειας και οι ιστορικές καταβολές του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η βασιλική οικογένεια εμφανίζεται συχνά να φοράει ταρτάν ενώ βρίσκεται στη Σκωτία. Βέβαια το μοτίβο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στο The Ghillies Ball , όπως φαίνεται στην πέμπτη σεζόν του The Crown .

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η συγκεκριμένη τάση εκίνησε για πρώτη φορά από τη βασίλισσα Βικτώρια και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Αλβέρτο, αφού αγόρασαν το κτήμα Balmoral στη Σκωτία και έγινε ετήσια βασιλική παράδοση καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Ακόμη και στα τελευταία της χρόνια, η Βικτώρια παρακολουθούσε τη χοροεσπερίδα με ένα φύλλο βαλμοράλ ταρτάν κρεμασμένο στο μπούστο της μαύρης σατέν τουαλέτας της», σύμφωνα με τον Γκρεγκ Κινγκ, συγγραφέα του Twilight of Splendor: The Court of Queen Victoria Κατά τη διάρκεια του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου της.

Ο παππούς της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε’, ο πατέρας της, ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και, φυσικά, η ίδια η βασίλισσα συνέχισαν την παράδοση, συμπεριλαμβανομένης της πινελιάς σκωτσέζικου στυλ με τη μορφή του χαρακτηριστικού ταρτάν τους.

Ενώ η Victoria συχνά προτιμούσε το Tartan Balmoral, στο The Crown βλέπουμε τις γυναίκες της βασιλικής οικογένειας να φορούν ένα ελαφρώς διαφορετικό καρό, το Tartan Royal Stewart.

Από πού λοιπόν προήλθαν αυτά τα μοτίβα και ποια είναι η σημασία τους;

Το πιο αναγνωρίσιμο βασιλικό ταρτάν, το Royal Stewart χρονολογείται τουλάχιστον από το 1800, σύμφωνα με το Scottish Register of Tartans , αν και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ παλαιότερο.

Όποια και αν είναι η προέλευση, το Royal Stewart έχει ωστόσο μια μακροχρόνια βασιλική γενεαλογία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Δ’ (θείος της βασίλισσας Βικτώριας) φόρεσε το ταρτάν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Σκωτία το 1822 και η Βικτώρια αργότερα το υιοθέτησε επίσημα ως ταρτάν της βασιλικής οικογένειας.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’, ο παππούς της βασίλισσας Ελισάβετ, προσπάθησε να θεσπίσει κανόνες που καθιστούσαν αδύνατο για οποιονδήποτε να φορέσει το ταρτάν χωρίς τη ρητή άδεια του μονάρχη, ωστόσο η δημοτικότητα του καρό, οι πολυάριθμες παραλλαγές και η ευρεία χρήση του έκαναν τελικά πολύ δύσκολο να επιβάλει τέτοιους περιορισμούς.

Ωστόσο, δεν ήταν εντελώς αποτυχημένος σε αυτό το μέτωπο, καθώς άφησε στην άκρη το ταρτάν Balmoral για την ιδιωτική διακριτικότητα της βασιλικής οικογένειας.

Στη σύγχρονη εποχή, το συγκεκριμένο μοτίβο διατήρησε τους στενούς δεσμούς του με τη βασιλική οικογένεια και είναι ένα ιδιαίτερο πάθος για τον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος συχνά εμφανίζεται να το φοράει κατά τις διακοπές της οικογένειας στο ομώνυμο κτήμα του ταρτάν

tartan1

tartan2

tartan3

tartan4

tartan5

Δείτε επίσης