Κόσμος

«Ο Πόλεμος εναντίον της Μεγάλης Ασθένειας κερδίζεται!» το μήνυμα κορυφαίων επιστημόνων στο συνέδριο «Από τη Χημειοθεραπεία στη Μοριακή Στόχευση»

1000

Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το ένατο Συνέδριο με τίτλο «από τη Χημειοθεραπεία στη Μοριακή Στόχευση -μια συναρπαστική περιπέτεια» που οργανώθηκε από την Εταιρεία «Ελληνική Ογκολογική Εκπαίδευση και Πράξη» με τη συνεργασία του Α΄Παθολογικού-Ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», του «Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας», του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» και της «Ιατρικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης», υπό την αιγίδα της «Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας».

Σχεδόν τρεις δεκαετίες από την εισαγωγή της μοριακής στόχευσης στη θεραπευτική των κακοήθων νεοπλασμάτων και το τοπίο γίνεται ολοένα πιο σύνθετο - με τα ερωτήματα που ξεπηδούν πίσω από κάθε πρόβλημα να μοιάζει να έχουν απαντηθεί–ένα ασύλληπτο σε μέγεθος Fractal. Το φαινομενικό Χάος με τους δικούς του νόμους που δεν έχουν ακόμα διατυπωθεί, αλλά υπήρχαν και υπάρχουν στο Αθέατο της συναρπαστικής Γνωσιακής Περιπέτειας και περιμένουν να αποκαλυφθούν.

Η επανάσταση της Μοριακής Στόχευσης αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία της κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας αν και η τελευταία παραμένει καίριος συνεκτικός κρίκος της Τέχνης του Πολέμου κατά του καρκίνου. Την τελευταία δεκαετία, η έκρηξη της Ανοσο-Ογκολογίας απαρτιώνει το αντινεοπλασματικό οπλοστάσιο, μετακινώντας το στόχαστρο της Βιολογίας από το καρκινικό κύτταρο στο μικροπεριβάλλον του. Γεφυρώνοντας τα κενά που αναπόφευκτα αφήνει η επί μέρους και συνήθως ασυντόνιστη στόχευση μορίων και οδών, προσδοκούμε να εκπορθήσουμε το αλαζονικό Τείχος της απειροστικής Ετερογένειας των κακοήθων Νεοπλασμάτων, αυτής της επιτομής της πολυπλοκότητας στη φύση. Κι εδώ οι προσδοκίες αυξάνονται καθώς τα πιο τρελά όνειρα της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται «να λαβαίνουν εκδίκηση».

Στις δύο πυκνές σε πληροφορίες ημέρες του συνεδρίου, περισσότεροι από εκατό κλινικοί ογκολόγοι και άλλοι επιστήμονες από όλα τα κέντρα της Ελλάδας, δια ζώσης ή διαδικτυακά, παρουσίασαν πλήθος νέων δεδομένων από την εξελισσόμενη συναρπαστική περιπέτεια της Ανοσο-Ογκολογίας και των φαρμάκων Μοριακής Στόχευσης, ενώ συζητήθηκαν και αμφιλεγόμενες θεραπευτικές προσεγγίσεις της Κλινικής Πράξης. Η μετατροπή πολλών ταχέως θανατηφόρων καρκίνων σε χρόνιες ή και ιάσιμες νόσους χάρη στην πρωιμότερη διάγνωση, τη βελτιωμένη ακτινοθεραπεία και τις αλματώδεις προόδους της συστηματικής θεραπείας αναδείχθηκε μέσα από πλήθος εξαιρετικών ομιλιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξάλλου είχαν δύο διαλέξεις για την επίδραση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης στη σύγχρονη ογκολογία και τον ρόλο του Εθελοντισμού στην εποχή της Πανδημίας, ενώ η σύνδεση Φιλοσοφίας και Ογκολογίας στην κεντρική ομιλία της τελετής έναρξης καθήλωσε το ακροατήριο.

Ως απόσταγμα της συνάντησης αυτής μπορούμε ίσως να ισχυριστούμε ότι ο Πόλεμος εναντίον της Μεγάλης Ασθένειας του εικοστού αιώνα, όπως εύστοχα ονομάστηκε από τον Σιντάρτα Μούκερτζι, φαίνεται να κερδίζεται, προχωρώντας άλλοτε με μικρά βήματα, άλλοτε με άλματα ενώ παραμένουν πολλά ζητούμενα - με καίριο αυτό της πρωτογενούς πρόληψης.

Δικαιούμαστε όλοι να αισιοδοξούμε και να προσδοκούμε ένα μέλλον, όπου ο καρκίνος θα είναι όχι μια τρομακτική ετυμηγορία αλλά μια αρρώστια όπως οι άλλες;

Πιστεύουμε πως σαφώς ναι!

Α. Αρδαβάνης Μ. Νικολάου Α. Τζοβάρας Γ. Πισσάκας

Δείτε επίσης