Κόσμος

Δημοσίευμα - «βόμβα» για τον ρόλο του Πεκίνου στην πολεμική σύρραξη

Αποκαλυπτήρια από τους New York Times - Ήξεραν τις προθέσεις Πούτιν οι Κινέζοι - Για συνεργασία «δίχως όρια» μιλούσαν οι δύο ηγέτες στις 4 Φεβρουαρίου

Δημοσίευμα - «βόμβα» για τον ρόλο του Πεκίνου στην πολεμική σύρραξη
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ούτε ένα 24ωρο προτού οι δύο πλευρές καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δημοσίευμα των New York Times σκάει τη «βόμβα» σχετικά με τον ρόλο του Πεκίνου στην πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτεται, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

Οι «Times» αναφέρουν ότι έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, προτού εκκινήσει τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μόσχα και Πεκίνο εξέδωσαν μια ανακοίνωση 5.000 λέξεων στην οποία διακήρυτταν πως η συνεργασία τους είναι «δίχως όρια».

Στην ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσαν πως θα εγκαθιδρύσουν ένα νέο παγκόσμιο σύστημα με αληθινή «δημοκρατία».

Στο μεταξύ, την Τρίτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yiκαι του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα, οι οποίοι συζήτησαν τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Κατά τη συνομιλία των δύο διπλωματών, ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετέφερε την πρόθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει «έναν ρόλο» μεσολαβητή προς τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διπλωματίας.
Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τα χτυπήματα και τις απώλειες αμάχων». Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς της με την Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών». Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά ή καταδίκη στη ρωσική εισβολή, ενώ δεν υπάρχει αναφορά ούτε στην αξίωση που προβάλει η Μόσχα για τη διεθνή αναγνώριση προσάρτησης της Κριμαίας ή για την ατονόμιση των περιοχών του Ντονμπάς.

Δείτε επίσης