Κόσμος

Δεν πρόλαβε να το «φυγαδεύσει»: Οι Γερμανοί κατέσχεσαν το γιοτ Ρώσου ολιγάρχη, το μεγαλύτερο του κόσμου

Ρώσος ολιγάρχης «θύμα»των δυτικών κυρώσεων, κατασχέθηκε το γιοτ του αξίας 600 εκατ. δολαρίων.

Δεν πρόλαβε να το «φυγαδεύσει»: Οι Γερμανοί κατέσχεσαν το γιοτ Ρώσου ολιγάρχη, το μεγαλύτερο του κόσμου
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Οι γερμανικές αρχές κατέσχεσαν το υπερπολυτελές γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Αλίσερ Ουσμάνοφ, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Είχαν προηγηθεί οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ε.Ε. από τη Δευτέρα, οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή εξέλιξη. Πρόκειται για το γιοτ «Dilbar», αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων και μήκους 512 ποδιών, που λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο του κόσμου.

Το γιοτ ήταν στο λιμάνι του Αμβούργου. Αγοράστηκε το 2016 και πρόκειται για ένα από το πιο «πολύπλοκα» γιοτ που κατασκευάστηκαν ποτέ, όσον αφορά στις διαστάσεις και στην τεχνολογία του.

Ζυγίζει 15.917 τόνους και έχει πλήρωμα 96 ανθρώπων, αλλά και τη μεγαλύτερη πισίνα που έχει κατασκευαστεί μέσα σε πλοίο, καθώς και δύο ελικοδρόμια. Μπορεί να φιλοξενήσει 24 ανθρώπους σε 12 σουίτες.

Την ίδια ώρα, Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι στέλνουν τα super yacht τους στις Μαλδίβες, καθώς σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους αγκυροβόλησαν ή έκαναν κρουαζιέρες την Τετάρτη στις Μαλδίβες, ένα νησιωτικό έθνος του Ινδικού Ωκεανού που δεν έχει υπογράψει συνθήκη έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έδειξαν στοιχεία παρακολούθησης πλοίων. Η άφιξη των πλοίων στο αρχιπέλαγος, στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα, ακολουθεί την επιβολή αυστηρών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το superyacht «Clio», που ανήκει στον Όλεγκ Ντεριπάσκα, ιδρυτή του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου Rusal, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, αγκυροβόλησε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Μαλέ, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων MarineTraffic.

Το «Titan», που ανήκει στον Αλεξάντερ Αβράμοφ, συνιδρυτή του παραγωγού χάλυβα Evraz, έφτασε στις 28 Φεβρουαρίου. Τρία άλλα γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους εθεάθησαν να κάνουν κρουαζιέρες στα νερά των Μαλδίβων την Τετάρτη, ανάμεσά τους το μήκους 88 μέτρων «Nirvana», ιδιοκτησίας του πλουσιότερου ανθρώπου στη Ρωσία, Βλαντίμιρ Ποτάνιν.

Δείτε επίσης