Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου – Μόσχας

Τι αναφέρθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου – Μόσχας
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με την Ουκρανική πρεσβεία.

«Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε. Υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας των ανθρωπιστικών διαδρόμων... Συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας», τόνισε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρώσικο βομβαρδισμό στο Μακαρίβ (vid)

Τα πτώματα 13 αμάχων ανασύρθηκαν σήμερα, από το κατεστραμμένο κτίριο μιας αρτοποιίας στην ουκρανική πόλη Μακαρίβ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μία διαδικτυακή ανάρτησή τους.

Πέντε άμαχοι διασώθηκαν σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ενώ συνολικά περίπου 30 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της αρτοποιίας πριν από την επίθεση.

Ρώσικοι βομβαρδισμοί εμποδίζουν την εκκένωση αμάχων σε Κίεβο και Μαριούπολη

Το Κίεβο καταγγέλλει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τη Ρωσία πως εμποδίζει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων από τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, το ουκρανικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την εκκένωση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκοβο, τη Βολνοβάχα και το Μυκολαίεβο.


«Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών καραβανιών με Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.


Το υπουργείο κάλεσε τους ξένους ηγέτες να αναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθεί αυτό που, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να βομβαρδίζει το Κίεβο και τη Μαριούπολη

Το ουκρανικό ΥΠΕ ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βάλλουν με πυραύλους εναντίον πόλεων όπως το Κίεβο και η Μαριούπολη σήμερα νωρίς το απόγευμα -παρά την υπόσχεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Η Ουκρανία λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν τις εκκενώσεις αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αρκετές περιοχές.

Από σήμερα το πρωί, έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτό ακολούθησε τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός για να βοηθηθούν οι άμαχοι να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις πόλεις Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και Σούμι.

Ωστόσο, κάποιοι από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους αυτούς οδηγούν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια τη Ρωσία ή σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, κάτι που η Ουκρανία απέρριψε ως απαράδεκτο.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος του Ιρπίν δήλωσε πριν λίγο ότι η εκκένωση των αμάχων από την πολιορκημένη περιοχή προχωρά..

Ο Oleksandr Markushyn δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι η σημερινή εκκένωση ήταν ειρηνική και περίπου 1.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

Όμως ο Markushyn υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ιρπίν και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αποσυρθεί στην άκρη της πόλης.

Η περιοχή βρίσκεται περίπου 12 μίλια βορειοδυτικά του Κιέβου και κοντά στο αεροδρόμιο του Χοστόμελ, ένα βασικό στρατηγικό σημείο στο κέντρο των μαχών μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων.

Και στην περιοχή του Μυκολαίωφ, αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικά τανκς βάλλουν κατά του περιφερειακού αεροδρομίου.

Νωρίτερα, ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει την τοποθεσία.

Σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας υποστηρίζει επίσης ότι άλλες πόλεις στα βορειοδυτικά, συμπεριλαμβανομένων των Bucha, Hostomel και Vorzel, ελέγχονται τώρα από τις ρωσικές δυνάμεις και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Για τις 16:00 ώρα Ελλάδος έχει οριστεί η έναρξη του τρίτου γύρου των συνομιλιών Ρωσίας και Ουκρανίας στο Μπρεστ της Λευκορωσίας.

Οι δύο πλευρές συναντώνται εκ νέου σε μια ακόμη προσπάθεια συνεννόησης, με αρχικούς στόχους την κατάπαυση του πυρός και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων και τελικά τη λήξη του πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στο Μπρεστ γύρω στις 12.30 το πρωί της Δευτέρας, ενώ ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία λίγο πριν τις 15.30.

Βίντεο που δημοσιεύει το ρωσικό πρακτορείο TASS δείχνει την πομπή των Ρώσων διαπραγματευτών που προσέρχονται στον τόπο των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, η οριστική συμφωνία θα πρέπει προς το παρόν να θεωρείται απίθανη, καθώς η Ρωσία με κάθε τρόπο και δια στόματος Πούτιν χθες ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σταματήσει αυτή την παράλογη εισβολή αν δεν ικανοποιηθούν όλα της τα αιτήματα. «Είτε με διαπραγμάτευση, είτε με πόλεμο», όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι δύο προηγούμενοι γύροι συνομιλιών δεν εξασφάλισαν μόνιμη κατάπαυση του πυρός ή αποχώρηση της Ρωσίας, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να τηρήσουν προσωρινές εκεχειρίες για την απομάκρυνση των αμάχων. Ωστόσο, η Ρωσία δεν τήρησε τις προγραμματισμένες εκεχερίες το Σαββατοκύριακο, ένα διήμερο και δη χθες που συνέχισε το σφυροκόπημα, βομβαρδίζοντας και αμάχους, όπως στο Ιρπίν κοντά στο Κίεβο που βρήκαν το θάνατο ακόμη και παιδιά.

Σήμερα πάλι, που ήταν επίσης προγραμματισμένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, όσοι άνοιξαν οδηγούσαν τους πληθυσμούς στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, κάτι το οποίο φυσικά απέρριψε η Ουκρανία.

Δείτε επίσης