Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμηλά ο πήχης των αποτελεσμάτων και στον τρίτο γύρο συνομιλιών

Για «μικρές θετικές εξελίξεις» κάνουν λόγο οι διαπραγματευτές, τονίζοντας πως θα υπάρξει και τέταρτος γύρος συνομιλιών πολύ σύντομα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμηλά ο πήχης των αποτελεσμάτων και στον τρίτο γύρο συνομιλιών
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες και ο τρίτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, με αντικρουόμενα μηνύματα να εκπέμπονται από τους διαπραγματευτές, ενώ το βλέμμα στρέφεται τώρα στον επόμενο κύκλο συζητήσεων.

Ειδικότερα, οι διαπραγματευτές της Ρωσίας δήλωσαν απόψε όχι μόνο ότι θα υπάρχει και τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, αλλά και ότι αυτός θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

Ουκρανός διαπραγματευτής μετέφερε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία που κράτησαν περίπου 4 ώρες οδήγησαν σε μικρές θετικές εξελίξεις όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ανέφερε επίσης ότι δεν οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση.

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε απόψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αφού ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε όμως κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

Ωστόσο ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για ο,τιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Ο Λεονίντ Σλούτσκι από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε ψευδαίσθηση το επόμενο βήμα (των διαπραγματεύσεων) θα φέρει ένα οριστικό αποτέλεσμα.


«Ελπίζουμε ότι θα αναληφθούν σύντομα οι επόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων», πρόσθεσε ο Σλούτσκι.

Δείτε επίσης