Κόσμος

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους, σφίγγουν τον κλοιό στο Κίεβο - Μόλις 15χλ. από το κέντρο ο στρατός

16η εφιαλτική ημέρα στην Ουκρανία με ρωσικά πυρά να πέφτουν και σε ψυχιατρείο μετά το μαιευτήριο - Περικυκλωμένο από τρεις πλευρές το Κίεβο - «Έχουν σκοτώσει περισσότερους πολίτες παρά στρατιώτες», λέει ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους, σφίγγουν τον κλοιό στο Κίεβο - Μόλις 15χλ. από το κέντρο ο στρατός
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Για 16η ημέρα η Ουκρανία συνεχίζει να ζει τον εφιάλτη του πολέμου, με τους Ρώσους να βομβαρδίζουν αμάχους, ενώ μετά τα πυρά στο μαιευτήριο, που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι, και 17 τραυματιστούν, στο «στόχαστρο» βρέθηκε και ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Όπως μάλιστα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει περισσότερους ουκρανούς αμάχους σε σχέση με στρατιώτες.

"Θέλω να ακουστεί αυτό όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο", είπε ο ίδιος.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν "ανθρωπιστικοί διάδρομοι" και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική επιχείρηση" που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

Σφοδρό χτύπημα σε ψυχιατρείο

Στο μεταξύ, η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων» όπως τη χαρακτήρισε περιφερειακός κυβερνήτης.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο τη στιγμή εκείνη, κάποιοι εκ των οποίων ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια ή αδυνατούσαν να μετακινηθούν, και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε ο ίδιος.

«Είναι ένα έγκλημα κατά αμάχων, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε ο Σινεχούμποφ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει άμεσα από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή, σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί σφοδρές μάχες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην «ειδική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται σε συνέχεια του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, στην οποία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές, Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Η Ρωσία έχει πει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό αλλά κάποιοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις αναφορές για την επίθεση αυτή ως «ψευδείς ειδήσεις».

Ο Σινεχούμποφ είπε επίσης ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει περιοχές με κατοικίες στο Χάρκιβ, τη βασική πόλη της περιοχής, 89 φορές σε μία ημέρα αλλά ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τους αμάχους ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε ινστιτούτο με πυρηνικό εργαστήριο.

Όλοι οι ουκρανικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας λειτουργούν σταθερά αλλά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια αντιμετωπίζουν «ψυχολογική πίεση» στο έργο τους ύστερα από την κατάληψή του από ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Σύμφωνα με την ίδια, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα εργοστάσια ήταν αμετάβλητα.

Μόλις 15 χλ. από το κέντρο του Κιέβου ο ρωσικός στρατός

Την ίδια ώρα, στην πιο άγρια φάση περνά η ρωσική εισβολή, καθώς ο άμεσος στόχος πλέον της Μόσχας είναι η κατάκτηση του Κιέβου, το οποίο πολιορκείται τουλάχιστον από τρεις πλευρές, απ’ όλο και πιο κοντά, την ώρα που σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως τη Μαριούπολη, εξελίσσεται ένα ατέλειωτο ανθρωπιστικό δράμα, εξαιτίας των βομβαρδισμών και των σκληρών μαχών, που μαίνονται.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Δείτε επίσης