Κόσμος

ΟΗΕ: Να μην «ξεχαστεί» η κρίση στο Αφγανιστάν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η πείνα απειλεί σήμερα το 55% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΟΗΕ: Να μην «ξεχαστεί» η κρίση στο Αφγανιστάν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να είναι αφορμή να "ξεχαστεί" η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, "όπου η προσοχή και οι πόροι είναι απαραίτητοι", δήλωσε σήμερα από την Καμπούλ ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπ Γκράντι.

"Όλη η προσοχή του κόσμου αυτήν τη στιγμή στρέφεται στην Ουκρανία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκράντι, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στην αφγανική πρωτεύουσα για επίσκεψη τεσσάρων ημερών.

"Αλλά το μήνυμά μου ερχόμενος εδώ είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις άλλες καταστάσεις, όπου η προσοχή και οι πόροι είναι απαραίτητοι, και το Αφγανιστάν είναι μια από αυτές", δήλωσε.

"Οι κίνδυνοι απόσπασης της προσοχής είναι πολύ υψηλοί. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να προωθείται, ανεξάρτητα από τον αριθμό άλλων κρίσεων στον κόσμο που ανταγωνίζονται αυτήν στο Αφγανιστάν".

Μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον περασμένο Αύγουστο, το Αφγανιστάν βυθίστηκε σε βαθιά οικονομική κρίση, επιδεινώνοντας μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες σύγκρουσης και τις πρόσφατες ξηρασίες.

Η πείνα απειλεί σήμερα 23 εκατομμύρια Αφγανούς, δηλαδή το 55% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα αφγανικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό έχουν παγώσει και η διεθνής βοήθεια -- που χρηματοδοτούσε σχεδόν το 75% του αφγανικού προϋπολογισμού -- αρχίζει να επανέρχεται σταδιακά αφότου είχε σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΗΕ απηύθυνε τη μεγαλύτερη έκκλησή του για βοήθεια για μια μόνο χώρα, δηλαδή 5 δισεκ. δολάρια, ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν.

Η ίδια η HCR είχε απευθύνει έκκληση για 340 εκατομμύρια δολάρια για το 2022 αλλά επί του παρόντος δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει παρά σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστία.

"Πρέπει να πιέσουμε γιατί οι ανάγκες είναι ίδιες σήμερα με τον Σεπτέμβριο", αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν, πρόσθεσε ο Φίλιπο Γκράντι, για τον οποίο "η γενναιόδωρη απάντηση πρέπει να συνεχιστεί".

Δείτε επίσης