Κόσμος

Ισχυρές εκρήξεις στη Λβιβ, επιθέσεις σε Μαριούπολη και Χάρκοβο - «Παιχνίδια» Πούτιν «βλέπει» η Δύση στις συνομιλίες

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στη Λβιβ νωρίς το πρωί - «Θολές» οι διαπραγματεύσεις, επιφυλακτική η Δύση γα τη στάση της Μόσχας - Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί στα προάστια του Κιέβου - Τα βλέμματα στο τηλέφωνο Μπάιντεν - Σι

Ισχυρές εκρήξεις στη Λβιβ, επιθέσεις σε Μαριούπολη και Χάρκοβο - «Παιχνίδια» Πούτιν «βλέπει» η Δύση στις συνομιλίες
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων για τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας ενώ νωρίς το πρωί της Παρασκευής ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπως ανέφερε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24 μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Την ίδια ώρα, θολά παραμένουν τα μηνύματα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Κινέζο ομόλογό του, αφότου μάλιστα χθες ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «καθαρό κακοποιό, δολοφόνο δικτάκτορα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν,

Μάλιστα, η Γαλλία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υποκρίνεται στις συζητήσεις, ενώ η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας έχει τονίσει ότι οι συνομιλίες είναι ένα «παιχνίδι παραπλάνησης» από τον Πούτιν.

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωναν την Πέμπτη ότι σε κάθε περίπτωση παραμένει «πολύ μεγάλο το χάσμα» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Πάντως στις δημόσιες δηλώσεις, η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι «η Ρωσία είναι πιο έτοιμη για συμφωνία από ό,τι η Ουκρανία». «Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί στα προάστια του Κιέβου

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά).

Αναφέρονται πλήγματα πυροβολικού βόρεια της πρωτεύουσας, συμπλήρωσε.

Ως προς το θέατρο της Μαριούπολης, ο ουκρανός κοινοβουλευτικός Σερχίι Ταρούτα ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι εκεί είχαν καταφύγει ακόμη περισσότεροι άμαχοι από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και διασώθηκαν. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, μιλώντας για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ,

Ως τώρα, οι αρχές στην πόλη έκαναν λόγο για κάπου 1.000 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο.

Σύμφωνα με την ουκρανή βουλεύτρια Όλγα Στεφανίσινα, περίπου 130 άμαχοι διασώθηκαν χθες. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος, πρόσθεσε μέσω Facebook.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές του Κιέβου αλλά και στα περίχωρά του συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και πολλοί άμαχοι να χάνουν τη ζωή τους. Τα τελευταία επιβεβαιωμένα στοιχεία για τις απώλειες αμάχων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια νέας, έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 726 νεκρούς, περιλαμβανομένων 52 παιδιών, και 1.714 τραυματίες. Όμως ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων είναι και νοσοκομεία, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας ότι έχουν καταγραφεί 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Κρίσιμη επικοινωνία Μπάιντεν-Σι

Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικάνος πρόεδρος Joe Biden θα μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). «Αυτό είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δυο χωρών καθώς και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Οι ΗΠΑ έκαναν σαφές χθες Πέμπτη ότι η Κίνα θα εκτεθεί στον κίνδυνο να υποστεί αντίποινα εάν «υποστηρίξει τη ρωσική επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας. «Ανησυχούμε πως (οι Κινέζοι) σχεδιάζουν να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρόεδρο Σι αύριο και θα του πει καθαρά ότι η Κίνα θα φέρει ευθύνη για κάθε ενέργεια με σκοπό να υποστηριχθεί η ρωσική επίθεση — και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλουμε κόστη», είπε χθες Πέμπτη ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

«Βλέπουμε με ανησυχία το ότι η Κίνα εξετάζει το να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια», επέμεινε.

Το Πεκίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά πως έχει τέτοια πρόθεση.

Η Ουάσιγκτον λέει πως ανησυχεί επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση θα βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Πρόκειται για την πιο απερίφραστη προειδοποίηση που έχουν απευθύνει, δημόσια ή ιδιωτικά, οι ΗΠΑ στην Κίνα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης