Κόσμος

Ουκρανία: Άρχισε τις εκκαθαρίσεις ο Πούτιν - Συνελήφθη Ρώσος στρατηγός από τις μυστικές υπηρεσίες

Πρόκειται για τον στρατηγό Ρομάν Γκαβρίλοφ, υποδιοικητή της ρωσικής Εθνοφρουράς

Ουκρανία: Άρχισε τις εκκαθαρίσεις ο Πούτιν - Συνελήφθη Ρώσος στρατηγός από τις μυστικές υπηρεσίες
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Στη σύλληψη ενός ανώτερου αξιωματικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων φέρονται να προχώρησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας για διαρροή πληροφοριών σχετικά με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον στρατηγό Ρομάν Γκαβρίλοφ, υποδιοικητή της ρωσικής Εθνοφρουράς, που, σύμφωνα με τους Times, συχνά αποκαλείται ιδιωτικός στρατός του Πούτιν.

Δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ όπως οι Times του Λονδίνου που μεταδίδουν την πληροφορία, την ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν «ενδέχεται να αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία του στρατού του να πετύχει μια γρήγορη νίκη».


Ο Γκαβρίλοφ φέρεται να έχει τεθεί υπό κράτηση από την Πέμπτη 17 Μαρτίου, από την κρατική υπηρεσία ασφαλείας FSB, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος Bellingcat.

Ο ιστότοπος Bellingcat επικαλείται και τον Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, έναν εξόριστο Ρώσο αντιφρονούντα, ο οποίος, επικαλούμενος με τη σειρά του ανώνυμη πηγή, υποστηρίζει ότι ο Γκαβρίλοφ ανακρίθηκε στη Μόσχα με τις κατηγορίες περί κατασκοπείας σχετικά με τη μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων που οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 100 στρατιωτών.

Σύμφωνα με άλλες πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος Bellingcat, ο Γκαβρίλοφ ενδέχεται να θεωρείται ύποπτος για «σπατάλη καυσίμων». Ο Οσέτσκιν έγραψε επίσης ότι ήταν πιθανό ο Γκαβρίλοφ να απολυθεί από τη θέση του και να αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Το διαψεύδει βουλευτής του κόμματος του Πούτιν

Ο Αλεξάντερ Χινστάιν, βουλευτής του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στην ρωσική κρατική τηλεόραση ότι το ρεπορτάζ ήταν «απολύτως ψευδές» ενώ ανέφερε ότι μίλησε με τον Γκαβρίλοφ.

Δεν έχει υπάρξει ωστόσο άλλο επίσημο σχόλιο.

Η ρωσική Εθνοφρουρά, η οποία σχηματίστηκε το 2016, είναι μια δύναμη 400.000 ατόμων που ενσωματώνει στρατεύματα του υπουργείου Εσωτερικών, την επίλεκτη ομάδα ταραχών Omon και τη μονάδα ταχείας αντίδρασης Sobr. Λέγεται ότι έχει υποστεί μεγάλες απώλειες από την έναρξη του πολέμου. Επικεφαλής της Εθνοφρουράς είναι ο Βίκτορ Ζολότοφ, αξιωματικός πολύ κοντά στον Πούτιν και άλλοτε παρτενέρ του στο τζούντο, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας.

Πληροφορίες και για άλλους Ρώσους αξιωματικούς

Άλλες πληροφορίες, που επίσης μεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης, θέλουν ανώτατους αξιωματικούς της FSB να έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, με την κατηγορία ότι έδωσαν στο Κρεμλίνο αναξιόπιστες πληροφορίες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Μπεσέντα, επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών εξωτερικού της FSB, συνελήφθη μαζί με τον Ανατόλι Μπολιούχ, τον αναπληρωτή του, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, γράφουν οι Times.

Δείτε επίσης