Κόσμος

Ρωσία: «Κοντά σε συμφωνία για το ουδέτερο καθεστώς», «χάσμα» για τις εγγυήσεις ασφαλείας

«Στα μισά» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας - Οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά σε συμφωνία όσον αφορά το ουδέτερο καθεστώς, ενώ το χάσμα ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας παραμένει αγεφύρωτο

Ρωσία: «Κοντά σε συμφωνία για το ουδέτερο καθεστώς», «χάσμα» για τις εγγυήσεις ασφαλείας
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

«Στα μισά» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη Ρωσία. Οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά σε συμφωνία όσον αφορά το ουδέτερο καθεστώς, ενώ το χάσμα ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας παραμένει - προς το παρόν - αγεφύρωτο.

Ειδικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και βοηθός του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, τόνισε πως το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι θέματα για τα οποία η Μόσχα και το Κίεβο έχουν φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά τις διαπραγματευτικές τους θέσεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν και μικρές διαφορές σε αυτά τα σημεία που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

«Πρόκειται για διαφορές που σχετίζονται με το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας λαμβάνει η Ουκρανία εκτός από τις υπάρχουσες, σε περίπτωση άρνησης να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.

Η πρόοδρος των διαπραγματευτικών θέσεων των δύο μερών σε θέματα όπως η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, μπορεί να αξιολογηθεί «με διαφορετικούς τρόπους».

«Όσο για την αποστρατικοποίηση, θα έλεγα ότι είναι στο 50-50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω, ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι βρισκόμαστε κάπου στα μισά», σημείωσε.

Δείτε επίσης