Κόσμος

BBC: Με «στημένο» κοινό η φιλοπολεμική φιέστα Πούτιν

Δημόσιοι υπάλληλοι πιέστηκαν να παρευρεθούν στη φιέστα από τους εργοδότες τους, λένε οι μαρτυρίες - Έπεσε ξαφνικό «μαύρο» από την κρατική τηλεόραση ενώ ο Πούτιν έβγαζε λόγο - «Πρόβλημα στον σέρβερ» επικαλέστηκε ο Πεσκόφ - Δείτε σχετικά βίντεο

BBC: Με «στημένο» κοινό η φιλοπολεμική φιέστα Πούτιν
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

«Στημένο» κοινό με δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους μάλιστα τους πίεσαν οι εργοδότες τους να παρευρεθούν στη φιλοπολεμική συγκέντρωση, είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη φιέστα για την Κριμαία, όπου έπεσε και το ξαφνικό «μαύρο» κατά τη μετάδοση της ομιλίας του από την κρατική τηλεόραση λόγω.... «τεχνικού προβλήματος» στον σέρβερ, όπως ισχυρίστηκε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν εμφανίστηκε σήμερα σε μεγάλη φιλοπολεμική φιέστα για την επέτειο των οκτώ ετών από την προσάρτηση της Κριμαίας. Απευθύνθηκε σε περισσότερους από 80.000 χιλιάδες Ρώσους που ζητωκραύγαζαν στριμωγμένοι στο Στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, λέγοντάς τους ότι «θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας» και υποστηρίζοντας ότι η ρωσική επέμβαση έγινε μετά τη διάπραξη «γενοκτονίας» στην ανατολική Ουκρανία.

«Βλέπουμε πόσο ηρωικά πολεμούν τα παιδιά μας στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, πώς πολεμούν για την "αποκατάσταση" της Κριμαίας, ο ένας δίπλα στον άλλο, αποτελώντας ασπίδα σαν αδέλφια. Πάει καιρός που είχαμε να νιώσουμε τόση ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι μαρτυρίες των θεατών προδίδουν τον Πούτιν

Ακούγοντας το... παραλήρημα υπερηφάνιας του Ρώσου προέδρου, το πλήθος ζητωκραύγαζε φωνάζοντας «Ρωσία – Ρωσία» και ανεμίζοντας σημαίες. Ή και όχι... Σύμφωνα με μαρτυρία του δημοσιογράφου του BBC News, Will Vernon, πολλοί από τους παρευρισκόμενους στη σημερινή κατάμεστη διαδήλωση υπέρ του πολέμου στο εθνικό στάδιο της Μόσχας δήλωσαν ότι εργάζονταν στον δημόσιο τομέα και είχαν πιεστεί από τους εργοδότες τους να φύγουν από τη δουλειά προκειμένου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.

«Μίλησα με δεκάδες από αυτούς που έκαναν ουρά για να μπουν στον χώρο της συγκέντρωσης υπέρ των ενεργειών Κρεμλίνου. Ένας άνδρας που εργάζεται στο μετρό της Μόσχας μου είπε ότι αυτός και άλλοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC και παραθέτει ακριβώς τα λόγια του Ρώσου εργαζομένου:

«Θα είμαι εδώ για λίγο και μετά θα φύγω… Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο. Εγώ σίγουρα όχι», φέρεται να είπε ο Ρώσος που βρέθηκε στη φιλοπολεμική φιέστα του Πούτιν σήμερα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, μάλιστα, πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να κινηματογραφηθούν ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενώ κάλυπταν τα πρόσωπά τους ντροπιασμένοι όταν μάθαινανα ότι μιλάνε σε δημοσιογράφους.

«Φοιτητές μάς είπαν ότι τους είχε δοθεί η επιλογή μιας ημέρας απουσίας από τα μαθήματα εάν παρακολουθούσαν "μια συναυλία". Μερικοί από τους μαθητές με τους οποίους μιλήσαμε δεν γνώριζαν καν ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη, εν μέρει, στην υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία», γράφει σε δεύτερη ανάρτησή του ο Vernon.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως αναμφίβολα υπήρχαν αναμφίβολα κάποιοι που υποστήριζαν και υποστηρίζουν πραγματικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», όπως προτιμά να την αποκαλεί το Κρεμλίνο.

Δείτε επίσης