Κόσμος

Μαριούπολη: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή τέχνης όπου 400 άτομα έβρισκαν καταφύγιο

Η Μαριούπολη πολιορκείται εδώ και αρκετές εβδομάδες

Μαριούπολη: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή τέχνης όπου 400 άτομα έβρισκαν καταφύγιο
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης υποστηρίζει πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν μία σχολή τέχνης όπου 400 άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο από τον πόλεμο, σύμφωνα με το sky news.

Πληροφορίες για θύματα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες.

Σημειώνεται πως οι κάτοικοι της πόλης είναι αντιμέτωποι με ένα συνεχές μπαράζ φονικών και απρόκλητων ρωσικών επιθέσεων, όπως τα θανατηφόρα χτυπήματα σε ένα μαιευτήριο και ο βομβαρδισμός ενός θεάτρου το υπόγειο του οποίου λειτουργούσε ως καταφύγιο για χιλιάδες άτομα και οι απώλειες από τον οποίο είναι ακόμη άγνωστες καθώς η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης αναγκάζονται να πάνε στη Ρωσία, καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο

Συνοψίζοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες, το CNN αναφέρεται στις τελευταίες καταγγελίες που έκανε η ουκρανική πλευρά καθώς το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δήλωσε το Σάββατο ότι οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης οδηγούνται στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Την περασμένη εβδομάδα, αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε συγκεκριμένα ανακοίνωση. «Οι κατακτητές πήραν παράνομα ανθρώπους από την περιοχή Livoberezhny και από το καταφύγιο στο κτίριο του αθλητικού συλλόγου, όπου περισσότερα από χίλια άτομα (κυρίως γυναίκες και παιδιά) κρύβονταν από τους συνεχείς βομβαρδισμούς».

Οι συλληφθέντες κάτοικοι της Μαριούπολης μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα όπου οι ρωσικές δυνάμεις έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους και στη συνέχεια ανακατεύθυναν ορισμένους από αυτούς σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι «η μοίρα των άλλων είναι άγνωστη».

«Αυτό που κάνουν οι κατακτητές σήμερα είναι γνωστό στην παλαιότερη γενιά, που είδε τα φρικιαστικά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ναζί αιχμαλώτισαν βίαια ανθρώπους», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι στον 21ο αιώνα άνθρωποι μπορούν να οδηγηθούν με τη βία σε άλλη χώρα».

Νωρίτερα το Σάββατο, ένας διοικητής του ουκρανικού στρατού είπε στο CNN ότι οι άνθρωποι στη Μαριούπολη διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε φορά που βγαίνουν από υπόγεια καταφύγια και ισχυρίστηκε ότι το στρατηγικό λιμάνι αντιμετωπίζει τις πιο έντονες μάχες από οποιοδήποτε άλλο σημείο στη χώρα.

Με την επίθεση της Ρωσίας να μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα της, ο Ταγματάρχης Ντένις Προκοπένκο, από το Σύνταγμα της Εθνικής Φρουράς Αζόφ, είπε στο CNN ότι οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις στην πόλη ήταν πλέον σχεδόν ανελέητες.

«Συνήθως, η Μαριούπολη δέχεται πυρά όλη την ημέρα και τη νύχτα. Μερικές φορές (υπάρχουν) 30 λεπτά σιωπής, αλλά μετά η πόλη δέχεται ξανά επίθεση (από) τανκ, πυροβολικό, πολλαπλούς πυραύλους και (αεροσκάφη) όπως βομβαρδιστικά και ελικόπτερα», σημείωσε.

Ουκρανία: Οι δραματικές συνθήκες στη Μαριούπολη

Ο Προκοπένκο είπε ότι οι άνθρωποι στην πόλη ήταν πλέον απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα υπόγεια καταφύγιά τους ακόμη και για να πάρουν τα απαραίτητα, πράγμα που σημαίνει ότι προσπαθούσαν να πίνουν λιγότερο νερό και να τρώνε λιγότερο φαγητό, και ότι βγαίνουν μόνο για να ετοιμάσουν ζεστά γεύματα. «Οι άνθρωποι μαγειρεύουν φαγητό στους δρόμους, ρισκάροντας τη ζωή τους κάτω από τους συνεχείς βομβαρδισμούς», είπε ο στρατιωτικός διοικητής. «Η θερμοκρασία είναι μείον 5 βαθμοί Κελσίου στο δρόμο».

Βασικές υπηρεσίες όπως φυσικό αέριο, ρεύμα και νερό, είναι όλες εκτός λειτουργίας στην πόλη. Τα σώματα αφήνονται στο δρόμο γιατί είτε δεν έχει απομείνει κανένας να τα μαζέψει, είτε επειδή είναι πολύ επικίνδυνο να το επιχειρήσει.

Ο Προκοπένκο είπε ότι κανείς δεν γνώριζε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν. «Κάποιοι άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από ερειπωμένα κτίρια, θαμμένοι ζωντανοί», είπε.

Δείτε επίσης