Κόσμος

Ποιες είναι οι κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία που φοβούνται οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμούς να «κλείσουν τις ψηφιακές πόρτες τους» άμεσα, ώστε να προλάβουν «χτύπημα» Πούτιν

Ποιες είναι οι κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία που φοβούνται οι ΗΠΑ
Αρθρογράφος: Σόφη Λούκα
Από Σόφη Λούκα

Φόβος και τρόμος οι πιθανές κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία εναντίον των ΗΠΑ. Γι’ αυτό το λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις ιδιωτικές εταιρείες και οργανισμούς να «κλείσουν τις ψηφιακές πόρτες τους» άμεσα, ώστε να προλάβουν το σχετικό χτύπημα του Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχουν προβλέψει οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει χαρακτηρίσει τις παραπάνω κατηγορίες ως «ρωσοφοβικές», ωστόσο η αλήθεια είναι ότι και η ΕΕ τρέφει ανάλογους φόβους, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για μια υπερδύναμη στον κυβερνοχώρο με χάκερς ικανούς να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στα κράτη μέλη της. Ποιες είναι όμως συγκεκριμένα οι τρεις πιθανές επιθέσεις που ανησυχούν περισσότερο τους προαναφερόμενους;

Στοχευμένες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές

Η Ουκρανία συχνά περιγράφεται ως η παιδική χαρά των Ρώσων χάκερς, αφού αποτελεί το κατάλληλο τόπο για τις δοκιμές των καίριων χτυπημάτων της. Το 2015 το δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία τέθηκε σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας εξαιτίας κυβερνοεπίθεσης που έφερε την κωδική ονομασία «BlackEnergy», η οποία και άφησε χωρίς ρεύμα 80.000 σπίτια και επιχειρήσεις στη δυτική Ουκρανία. Περίπου ένα χρόνο αργότερα πραγματοποιήθηκε η κυβερνοεπίθεση «Industroyer» η οποία είχε ως συνέπεια να μείνει χωρίς ρεύμα για μια ώρα το ένα πέμπτο του Κιέβου. «Η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει εύκολα να εξαπολύσει μια επίθεση σαν τις προαναφερόμενες για να επιδείξει τις δυνατότητές της», υποστηρίζει σε σχετικό άρθρο του BBC η Μαρίν Κροτόφιλ, ειδική σε θέματα κυβερνοασφάλειας στην Ουκρανία. Ωστόσο όπως παραδέχεται η ίδια «οι κυβερνοεπιθέσεις σε πολύπλοκα συστήματα με αξιόπιστη ασφάλεια είναι δύσκολες και συχνά αδύνατο να προκαλέσουν μακροχρόνια ζημία».

Εισβολή κακόβουλου λογισμικού

Η κυβερνοεπίθεση με την κωδική ονομασία «NotPetya» έχει περάσει στην ιστορία ως η περισσότερο ζημιογόνος από οικονομικής σκοπιάς και η ευθύνη της έχει αποδοθεί σε Ρώσους χάκερς που δούλευαν για λογαριασμό του στρατού της χώρας τους. Η επίθεση εκδηλώθηκε με κακόβουλο λογισμικό που ήταν κρυμμένο σε ένα λογισμικό ενημέρωσης μιας δημοφιλούς εφαρμογής, στην Ουκρανία. Εξαπλώθηκε όμως σε όλο τον κόσμο προκαλώντας ζημιές σε συστήματα υπολογιστών χιλιάδων εταιριών, το κόστος των οποίων έφτασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κακόβουλο λογισμικό ήταν ένα «σκουλήκι», ο ιός «WannaCry», που εισέβαλε σε περίπου 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες. «Τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος, οικονομική αστάθεια, ίσως και ανθρώπινες απώλειες», υποστηρίζει από την πλευρά της η Τζεν Έλις, από την εταιρία προστασίας διαδικτύου Rapid7.

Κυβερνοχτύπημα σε αγωγούς

Τον Μάιο του 2021, σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν χάκερς προκάλεσαν διακοπή στη λειτουργία ενός αγωγού πετρελαίου. Ο αγωγός Colonial Pipeline μεταφέρει το 45% της παροχής σε βενζίνη, πετρέλαιο και καύσιμο τζετ στην ανατολική ακτή, οπότε και μόνο ο φόβος για πιθανή έλλειψη τους προκάλεσε πανικό στους καταναλωτές, που έσπευσαν μαζικά στα πρατήρια για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα τους. Η συγκεκριμένη επίθεση δεν έγινε από χάκερς που συνδέονται με κυβερνητικές υπηρεσίες στην Ρωσία, αλλά από την ομάδα «ransomware DarkSide», η οποία πιστεύεται ότι δρα από τα ρωσικά εδάφη. Η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού που έπεσε θύμα επίθεσης παραδέχτηκε αργότερα ότι έδωσε λύτρα ύψους 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα για να αποκατασταθεί η λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων.

Δείτε επίσης