Κόσμος

Ένας μήνας ανελέητων χτυπημάτων: «Βροχή» τα ρωσικά πυρά, ισχυρή η ουκρανική αντίσταση

Ένας μήνας ακριβώς έχει περάσει από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν άνοιξε τις πύλες της κόλασης - Δεν λυγίζουν οι Ουκρανοί, παίρνουν πίσω εδάφη - Κρίσιμη Σύνοδος ΝΑΤΟ με συμμετοχή Μπάιντεν

Ένας μήνας ανελέητων χτυπημάτων: «Βροχή» τα ρωσικά πυρά, ισχυρή η ουκρανική αντίσταση
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ένας μήνας ακριβώς έχει περάσει από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στην κόλαση του πολέμου την Ουκρανία, η οποία 30 ημέρες μετά αντιστέκεται σθεναρά στον εχθρό, δεν παραδίνεται, περνά στην αντεπίθεση.

Τα ρωσικά πυρά πέφτουν «βροχή». Βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές, τα χτυπήματα είναι «τυφλά», άμαχοι πέφτουν νεκροί, αθώες μικρές ψυχές - παιδιά - «σβήνουν», όσοι μένουν πίσω ζουν τον απόλυτο εφιάλτη. Απάνθρωπες συνθήκες. Δεν έχουν νερό, φαγητό, υπομένουν τη φρίκη σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, κρατώντας τα παιδιά τους από το χέρι. Δεν λυγίζουν. Στήνουν οδοφράγματα ακούγοντας τραγούδια, αντάξια της δύναμης της ψυχής τους. Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα της πολιορκημένης Ουκρανίας ένα μήνα, αφότου ο Πούτιν άνοιξε τις πύλες της κόλασης.

Η μέρα ιδιαίτερα κρίσιμη. Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σήμερα τη Σύνοδο Κορυφής του, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε κλίμα έντονης ανησυχίας, μετά τη ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να μην μπορούν να κρατήσουν σφιχτή την πολιορκία του Κιέβου, με τους Ουκρανούς να αντεπιτίθενται, παίρνοντας πίσω εδάφη.

Τη νύχτα, με νέο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε σε παγκόσμιες διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής, ενώ ζήτησε και πάλι πιο δραστική στήριξη από το ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε. «Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει», συνέχισε. «Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Σήμερα, οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας μέσω Facebook σήμερα. Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι Ουκρανοί στρατηγοί. Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000).

Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατηγούς, που ανέφεραν ακόμη πως οι αντίπαλοί τους δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα και να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Ρωσική υποχώρηση σε πολλά μέτωπα του Κιέβου

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει το Πεντάγωνο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει έως και 25 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να επανακτούν χαμένα εδάφη.

Από τη μεριά του, η τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα βορειοανατολικά του Κιέβου αντιμετωπίζουν «σημαντικά ζητήματα εφοδιασμού και ηθικού».

«Είναι πιθανό ότι επιτυχείς αντεπιθέσεις από την Ουκρανία θα διαταράξουν την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να αναδιοργανωθούν και να συνεχίσουν την επίθεσή τους προς το Κίεβο», αναφέρει η έκθεση του βρετανικού υπουργείου.

Δήμαρχος Κιέβου: Απειλούμαστε, αλλά ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε κάποια μέτωπα

Αντίστοιχες πληροφορίες μετέδωσε και ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, που δήλωσε ότι η πρωτεύουσα συνεχίζει να απειλείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε κάποια μέτωπα.

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε χθες ο Βιτάλι Κλίσκο.

«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», είπε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης, με θέα στον ποταμό Δνείπερο.

Η Μόσχα παραδέχεται ότι θέλει πάση θυσία τη Μαριούπολη
Το ότι η Ρωσία ρίχνει το βάρος της στις ανατολικές περιοχές στρατηγικής σημασίας, ενισχύεται και από την παραδοχή ότι ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη της πόλης-λιμάνι θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία Χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας, Κίριλ Στεπάνοφ.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν επεκτείνει τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως τη Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ, επί του Ντον.

Δείτε επίσης