Κόσμος

Συνοδός: Σε συμβιβασμό για τα ενεργειακά οι "27" μετά το θρίλερ

Κατέληξαν σε συμβιβασμό ως προς το αίτημα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να συμπεριληφθεί, στο πλαίσιο συμπερασμάτων, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Συνοδός: Σε συμβιβασμό για τα ενεργειακά οι
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Σκηνικό έντασης στις Βρυξέλλες για το καυτό ζήτημα της ενέργειας.που τελικά έληξε με συμβιβασμό με την Ισπανία και την Πορτογαλία

Όπως αναφέρει το Politico, Ισπανία και Πορτογαλία, λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο. με τους οι «27» να καταλήγουν σε συμβιβασμό.

Χαρακτηριστική είναι η στάση του Ισπανού πρωθυπουργού που αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα.εν μέσω των διαβουλεύσεων.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, προειδοποίησε τους άλλους ηγέτες πως θα ασκήσει βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, αν δεν υιοθετηθούν μέτρα σε αυτό τα οποία θα ικανοποιούν τα αιτήματα της χώρας του σχετικά με την ενέργεια.

Όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, οι εργασίες της Συνόδου έπαυσαν προσωρινά. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα, να καθαρίσει το μυαλό μου, και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ, βγαίνοντας από την αίθουσα.

Η Σύνοδος επανήλθε ύστερα από λίγο, καθώς οι «27» επέστρεψαν στο τραπέζι και η συνεδρίαση συνεχίστηκε, σε τεταμένο κλίμα.

Τι ζητούσαν Ισπανία-Πορτογαλία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αλλά και η Πορτογαλία εξέφρασαν συγκεκριμένα αιτήματα και ζήτησαν να μπουν σε ένα καθεστώς εξαίρεσης, καθώς, λόγω της γεωμορφολογίας (Πυρηναία Ορη, που χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία), Πορτογαλία και Ισπανία δεν είναι συνδεδεμένες με το ενεργειακό δίκτυο και επιθυμούν εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας.

Οι ηγέτες της ΕΕ χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

"Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος", είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

Το κλίμα στους «27» ήταν τεταμένο, καθώς ο Σάντσεθ με τον Πορτογάλο Κόστα επέμεναν, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε δεν συναινούσαν.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύτηκαν να βρουν κοινή γραμμή, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο η Ευρώπη επιχειρεί να μετριάσει την ποσότητα της ενέργειας που δέχεται από τη Ρωσία.

Δείτε επίσης