Κόσμος

Γερμανοί: Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Πούτιν

Το politco «πυροβολεί» τη γερμανική πολιτική για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Γερμανοί: Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Πούτιν
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Άρθρο-φωτιά για τους πολιτικούς της Γερμανίας και τη στάση που διατηρούν διαχρονικά απέναντι στην Ρωσία, δημοσιεύει ο ιστότοπος Politico, εστιάζοντας στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το άρθρο έχει τίτλο «Οι χρήσιμοι Γερμανοί ηλίθιοι του Πούτιν» και μέσα σε αυτό τονίζεται πως παρά την κατάληψη της Κριμαίας και την εισβολή στη Γεωργία, όλα τα κόμματα της Γερμανίας τα «χτύπησε» η αφέλεια

Σύμφωνα με το Politico, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια αποκήρυξη της Καγκελαρίας της Μέρκελ, αλλά μιας ολόκληρης γενιάς Γερμανών πολιτικών και τονίζει πως «δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι το Βερολίνο πέρασε τα τελευταία 16 χρόνια στη λάθος πλευρά της ιστορίας σε ότι αφορά τον στρατηγική που ακολούθησε απέναντι στη Ρωσία».

Ωστόσο η Γερμανία άλλαξε με μεγάλη ταχύτητα στάση ταχύτητα έναντι της Μόσχας, έβαλε φρένο στον αγωγό «Nord Stream 2», προχώρησε στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, και υιοθέτησε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας .

Με άλλα λόγια, η Γερμανία συμφώνησε σχεδόν από τη μια στιγμή στην άλλη να κάνει ότι της ζητούσαν οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοί της εδώ και χρόνια. Το Βερολίνο δημιούργησε επίσης κι ένα σύνθημα, έτοιμο να γίνει «hashtag»: «Zeitenwende», δηλαδή η αυγή μιας νέας εποχής.

Η Γερμανία δεν «εκτίμησε λάθος τον Πούτιν», όπως υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της τέως Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, Κριστόφ Χόισγκεν. Ο ίδιος έχει πλέον αναλάβει πρόεδρος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Η εμμονή της Γερμανίας, γράφει χαρακτηριστικά το Politico, να διατηρεί επαφές με τον Ρώσο ηγέτη ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητάς του - πρόκειται για έναν κατάλογο παραπτωμάτων που κυμαίνονται από την εισβολή στη Γεωργία έως τις δολοφονίες εχθρών στο εξωτερικό και τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία- δεν ήταν παρά μια καταστροφική γκάφα, που θα έδινε στη Μέρκελ μία θέση στο πάνθεον της πολιτικής αφέλειας δίπλα στον Νέβιλ Τσάμπερλεν (Βρετανό πρώην πρωθυπουργό).

Δείτε επίσης