Κόσμος

ΗΠΑ: Η Δύση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Δύση περιμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της»

ΗΠΑ: Η Δύση θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία για την άμυνά της
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να συνεχίσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση στην «αποφασιστικότητα της Δύσης».

Σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας περίπου μίας ώρας, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι «να αυξήσουν το τίμημα που πληρώνει η Ρωσία για τη βάναυση επίθεσή της στην Ουκρανία» καθώς και να συνεχίσουν να παρέχουν αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν επίσης ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμία χαλάρωση της δυτικής αποφασιστικότητας όσο δεν τερματίζεται η φρίκη που επιβλήθηκε στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται εξάλλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Δύση περιμένει να δει αν η Ρωσία «θα κρατήσει τον λόγο της» όσον αφορά τον περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στο Κίεβο και το Τσερνίχιφ. «Φαίνεται ότι συμφωνούμε ομόφωνα ότι πρέπει να δούμε τι έχουν να προσφέρουν» οι Ρώσοι, πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε από την πλευρά του ότι το καθεστώς του Πούτιν «θα κριθεί από τις πράξεις και όχι από τα λόγια».

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν νωρίτερα σήμερα συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες ο αντιπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε «ουσιαστικές». Η Ρωσία υποσχέθηκε κυρίως να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στο Κίεβο και τη βορειοανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών είπε ότι η χώρα του θα δεχόταν να ενστερνιστεί την ουδετερότητα εφόσον δίνονταν διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Υποστήριξε επίσης ότι επαρκούν πλέον οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση κορυφής, μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δείτε επίσης