Κόσμος

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Σημαντικές εξελίξεις για το φυσικό αέριο στην αν. Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες

«Στην ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει να διαφαίνεται βούληση για λύση, η οποία περιλαμβάνει και την Τουρκία» ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Σημαντικές εξελίξεις για το φυσικό αέριο στην αν. Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Μιλώντας σε τελετή για το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που θα μεταφέρει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας στην ξηρά, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες».

«Σε αυτό το πλαίσιο, με αμοιβαίο σεβασμό προς τα δικαιώματά μας, μπορούμε να καταστήσουμε την ανατολική Μεσόγειο μια νέα ασφαλή οδό ενεργειακού εφοδιασμού», πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε, η Τουρκία είναι υπέρ των επιλογών νέων χωρών και διαδρομών, προκειμένου να αυξηθούν οι εναλλακτικές των πόρων φυσικού αερίου. «Είναι σημαντικό για την ασφάλεια του εφοδιασμού τόσο προς εμάς όσο και προς την Ευρώπη» επισήμανε.

Ο Ντονμέζ μάλιστα επανέλαβε ότι η Τουρκία θα μετάσχει σε κάθε έργο που «υποστηρίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ηρεμία και πραγματοποιείται στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού».

Τον Μάιο ανέφερε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η επίσκεψη στο Ισραήλ πιθανότατα θα γίνει εκεί στον Μάιο, οι συνομιλίες πάνε καλά. Στην ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει να διαφαίνεται βούληση για λύση, η οποία περιλαμβάνει και την Τουρκία».

Δείτε επίσης