Κόσμος

Διέψευσε τα... στοιχήματα ο Μακρόν, «άνοιξε» τη διαφορά με τη Λεπέν: Κούρσα για δύο η Προεδρία

Με 27,6% ο Μακρόν, με 24,3% η Λεπέν - Στις 24 Απριλίου η μονομαχία για το «τιμόνι» της Προεδρίας - «Βασιστείτε πάνω μου», το μήνυμα Μακρόν, ρυθμιστής ο Μελανσόν που κάλεσε σε «μαύρισμα» της Λεπέν

Διέψευσε τα... στοιχήματα ο Μακρόν, «άνοιξε» τη διαφορά με τη Λεπέν: Κούρσα για δύο η Προεδρία
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Με μία διαφορά στο 4,19%, που ξεπέρασε και τα... στοιχήματα, ο Εμανουέλ Μακρόν βγήκε ο νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Μαρίν Λεπέν. Τώρα, η κούρσα της διεκδίκησης της Προεδρίας είναι για δύο...., με τους παραπάνω υποψηφίους να μονομαχούν στις 24 Απριλίου, ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα.

«Η εμπιστοσύνη σας με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει», είπε ο Μακρόν στις πρώτες δηλώσεις του μετά την επικράτηση στην κάλπη. «Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας από τη Γαλλία που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας» συνέχισε.

«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συνυποψηφίους που έδωσαν τον αγώνα στον πρώτο γύρο. Παρακαλώ χειροκροτήστε τους. Από την αρχή και πάντα υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις με δύναμη, αλλά σεβόμενοι τον καθένα. Σας ευχαριστώ για αυτό. Γνωρίζω την απογοήτευση των υποψηφίων των οποίων μόλις ανέφερα τα ονόματα. Ευχαριστώ τηνΑν Ινταλγκο, τον Γιανικ Ζαντό, τη Βαλερί Πετρές και το Φαμπιάν Ρουσέλ που με υποστήριξαν απόψε», είπε επίσης ο Μακρόν.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, έχουν ως εξής:

Υποψήφιος - Ψήφοι - Ποσοστό

1 Εμανουέλ Μακρόν - 9.560.545 - 27,60%

2 Μαρίν Λε Πεν - 8.109.857 - 23,41%


3 Ζαν-Λικ Μελανσόν - 7.605.225 - 21,95%

4 Ερίκ Ζεμούρ - 2.442.624 - 7,05%

5 Βαλερί Πεκρές - 1.658.386 - 4,79%

6 Γιανίκ Ζαντό - 1.587.534 - 4,58%

7 Ζαν Λασάλ - 1.095.700 - 3,16%

8 Φαμπιάν Ρουσέλ - 799.334 - 2,31%

9 Νικολά Ντιπόν-Ενιάν - 718.242 - 2,07%

10 Αν Ινταλγκό - 604.217 - 1,74%

11 Φιλίπ Πουτού - 265.834 - 0,77%

12 Ναταλί Αρθό - 195.884 - 0,57%

Το ποσοστό της αποχής ήταν αρκετά υψηλό, αν και όχι τόσο όσο οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που έκαναν λόγο για άνω του 27%. Τελικώς, το ένα τέταρτο (25,14%) των Γάλλων απείχε της εκλογικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα, από τους 47.311.917 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, στα εκλογικά κέντρα ανά τη γαλλική επικράτεια προσήλθαν οι 35.418.947 (74,86%), απείχαν οι 11.892.970 (25,14%), με τα λευκά να ανέρχονται στα 538.495 (1,52%).

Όπως είναι προφανές, τα κρίσιμα ερωτηματικά αφορούν στην τελική επιλογή όσων ψήφισαν στον Γύρο Α' κάποιον από τους υπόλοιπους 10 υποψηφίους, καθώς βέβαια και το ποια θα είναι η ενδεχόμενη μεταβολή στο 25,14% της αποχής. Το μερίδιο των ψήφων που θα μοιραστούν μεταξύ τους οι Μακρόν και Λε Πεν είναι 48,68% και, ήδη, ο πρώτος επιλαχών, ο ριζοσπάστης αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην δώσουν επ' ουδενί την ψήφο τους στην ακροδεξιά Λε Πεν.

Ο Μελανσόν βρέθηκε αρκετά ψηλά και κατέλαβε ποσοστό 21,95%, κάτι που αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια ενός σεβαστού μεριδίου των Γάλλων για την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν -και όχι μόνο την πρόσφατη. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και οι μεγάλες κοινωνικές ταραχές του 2018 δεν έχουν ξεχαστεί, εξού και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του Μελανσόν θα επιλέξουν Μακρόν με τη λογική που υπέδειξε ο ιδρυτής και ηγέτης της παράταξης La France Insoumise (Η Ανυπότακτη Γαλλία), δηλαδή του «μη χείρον βέλτιστον».

Από την αντίθετη πλευρά, ο επίσης ακροδεξιός και υπερ-συντηρητικός Ερίκ Ζεμούρ, καθώς και ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, το ποσοστό των οποίων αθροιστικά ανέρχεται σε περίπου 10%, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της Μαρίν Λε Πεν. Αν υπήρχε πιθανότητα επανάληψης του σεναρίου που επικράτησε στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ελπίζει ακόμη και σε μια εύκολη νίκη. Τότε είχε κερδίσει στο Γύρο Β' με το θεαματικό ποσοστό 66%, επωφελούμενος από την υπερισχύουσα τάση του «όχι στη Λε Πεν», η οποία ήταν η άλλη φιναλίστ.

Η εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή στις φετινές Προεδρικές Εκλογές, καθώς η Μαρίν Λε Πεν έχει καταφέρει να αλλάξει το δημόσιο προφίλ της, εγκαταλείποντας τη σκληροπυρηνική, εθνικιστική και αντιδραστική ρητορική της. Το τελευταίο διάστημα επένδυσε στο να προκαλεί φθορά στην αξιοπιστία του Μακρόν, επενδύοντας κυρίως στη δυσαρέσκεια του γαλλικού λαού λόγω της ανόδου των τιμών και του δυσβάστακτου κόστους ζωής.

Η Λε Πεν είναι πλέον το ίνδαλμα των απανταχού λαϊκιστών και η ενδεχόμενη επικράτησή της θα ενισχύσει τις ελπίδες δημαγωγών σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο- ανεξαρτήτως προσδιορισμού στα δεξιά ή τα αριστερά του πολιτικού τόξου. Επίσης, ως δεδηλωμένη θαυμάστρια του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Μαρίν Λε Πεν θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ρόλο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που (αποπειράθηκε κυρίως) να επιτελέσει ο Εμανουέλ Μακρόν, ως επίδοξος ειρηνοποιός.

Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι, γενικώς, οι μισοί Γάλλοι δεν θα ψήφιζαν ποτέ Μαρίν Λεπεν. Πέραν αυτού, τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων δείχνουν ότι το 29% των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν θα δηλώσει προτίμηση προς τον Εμανουέλ Μακρόν στον Β' Γύρο. Το ίδιο προτίθενται να πράξει το 65% των υποστηρικτών των Πρασίνων και το 37% των κομμουνιστών ψηφοφόρων. Οι πολίτες κεντροδεξιάς τάσης θα επιλέξουν Μακρόν σε ποσοστό 50%, ενώ δεν αποκλείεται ένα μικρό ρεύμα μεταξύ όσων ψήφισαν τον Ερίκ Ζεμούρ να ενισχύσει τον νυν Πρόεδρο.

Σε ό,τι τον αφορά, ο Μακρόν καλεί τους Γάλλους να προσέλθουν στις κάλπες και φιλοδοξεί να γίνει ο Πρόεδρος που θα θέσει τέρμα στην σύγχρονη «κατάρα» της γαλλικής πολιτικής, κατορθώνοντας να αναδειχθεί αυτός ο 4ος Πρόεδρος της Γαλλίας, στην περίοδο της λεγόμενης 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας (ιδρύθηκε το 1958 από τον Σαρλ ντε Γκολ), ο οποίος επανεκλέγεται για μια δεύτερη διαδοχική θητεία.

Δείτε επίσης