Κόσμος

Ο Πούτιν και το Facebook: 10 ομάδες χτίζουν το προφίλ του ως «Ηγέτη του Ελεύθερου Κόσμου»

Οι εικόνες του Πούτιν με το χαρακτηριστικό βάδισμα των πιστολέρο, αποσκοπούν στο να τον παρουσιάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο ως ήρωα, που στέκεται απέναντι στη Δύση, με συντριπτική διεθνή υποστήριξη

Ο Πούτιν και το Facebook: 10 ομάδες χτίζουν το προφίλ του ως «Ηγέτη του Ελεύθερου Κόσμου»
Αρθρογράφος: ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ
Από ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ

Από την αρχή του ρωσικού πολέμου, στα ουκρανικά εδάφη, στις 24 Φεβρουαρίου, το ερώτημα όλων ήταν τι κρύβεται στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είκοσι δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή της εξουσίας της αχανούς χώρας του ο Ρώσος πρόεδρος αντιπροσωπεύει απόλυτα αυτό που είχε πει το 1939 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ για την ίδια τη Ρωσία, δηλαδή ότι είναι «ένας γρίφος τυλιγμένος σε ένα μυστήριο, το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε ένα αίνιγμα».

Επειδή, όμως, η απάντηση επείγει, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, πλησιάζει η ώρα για τη μεγαλύτερη μάχη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Ντονμπάς, αξιοπρόσεχτο είναι το σχετικό σχόλιο της Κάθριν Μπέλτον, που υπογράφει το βιβλίο «Putin's People: How the KGB Took Back Russia and Then Took on the West». Συγκεκριμένα, στις σελίδες του υποστηρίζεται ότι το σκεπτικό του Πούτιν είναι το αποτέλεσμα της θητείας του στη ρατσιστική, ελιτίστικη και ξενοφοβική KGB την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το CNN, όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι οι πράκτορές της, ιδιαίτερα αυτοί που εργάστηκαν στο εξωτερικό, όπως ο Ρώσος πρόεδρος στην Ανατολική Γερμανία, είναι ριψοκίνδυνοι, αλλά όχι «τζογαδόροι». Ο Πούτιν δεν έχει καμιά παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από όπου μπορούν να αλιευθούν πληροφορίες για τις σκέψεις του.

Μάλιστα, λέγεται ότι δεν έχει καν κάποιο «έξυπνο» τηλέφωνο. Ίσως γιατί τη δουλειά που θέλει να κάνει, να διαφημίσει για παράδειγμα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει αναλάβει ένα δίκτυο ομάδων στο Facebook, που σήμερα τελεί υπό έρευνα από τους αναλυτές του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου (ISD). Όπως αναφέρει το BBC, οι ειδικοί του εντόπισαν 10 δημόσιες ομάδες, με περίπου 650.000 μέλη, υπέρ του Ρώσου προέδρου, με ονόματα όπως «Βλαντιμίρ Πούτιν – Ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου», και μοναδικό στόχο τον έπαινο για όλες του τις ενέργειες μέσω φωτογραφιών και μηνυμάτων γραμμένων σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ρωσικά, ελληνικά και φαρσί.

Οι εικόνες του Πούτιν με το χαρακτηριστικό βάδισμα των πιστολέρο, δηλαδή με το δεξί του χέρι πάντα ακούνητο και κολλημένο στα πλευρά του, είτε αυτές που δαμάζει άγρια ζώα ή κοιτάει με λατρεία κουτάβια, αποσκοπούν στο να τον παρουσιάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο ως ήρωα, που στέκεται απέναντι στη Δύση, με συντριπτική διεθνή υποστήριξη. Και ακόμα και αν δεν το πετυχαίνουν, τόσο γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταδίδεται σχεδόν σε ζωντανή σύνδεση όσο και γιατί αρκετοί Ρώσοι χρήστες του δημοφιλούς δικτύου κοινωνικής δικτύωσης τολμούν να ανεβάζουν τους θανάτους των δικών τους στρατιωτών, σίγουρα καταφέρνουν να φτάσουν παντού, αφού μόνο τον περασμένο μήνα οι ερευνητές μέτρησαν 16.500 δημοσιεύσεις με 3,6 εκατ. αλληλεπιδράσεις. Ο Πούτιν μπορεί να μην έχει Facebook, αλλά τη δύναμη του fan club την ξέρει καλά...

Δείτε επίσης