Κόσμος

Η «μητέρα των μαχών» για την Μαριούπολη στη χαλυβουργία Azovstal

Περίπου 2.500 περικυκλωμένοι Ουκρανοί στρατιώτες υπερασπίζονται το τελευταίο οχυρό της πόλης χωρίς να έχουν οδό διαφυγής - Η περιοχή βομβαρδίζεται ανηλεώς - Νέες δυνάμεις με ρωσικά τανκ προσεγγίζουν την Azovstal προκειμένου η Μόσχα να καταγράψει τη μεγαλύ

Η «μητέρα των μαχών» για την Μαριούπολη στη χαλυβουργία Azovstal
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ένα σκληρό διπλωματικό και πολιτικό πόκερ είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία παράλληλα με τις φονικές μάχες στην μαρτυρική πόλη της Μαριούπολης.


Οι Ουκρανικές αρχές όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο έχουν ανασύρει από τα προάστια του Κιέβου τις σορούς 900 αμάχων προκειμένου να ερευνηθούν για πιθανά εγκλήματα πολέμου!

Τα θύματα θάφτηκαν εν μέσω της ρωσικής κατοχής αναφέρουν οι Ουκρανικές αρχές οι οποίες επιμένουν στις κατηγορίες περί γενοκτονίας από τους Ρώσους. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι επανήλθε στο συγκεκριμένο θέμα καλώντας τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να επισκεθεί το Κίεβο προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ύπαρξη της γενοκτονίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι έχει προσκαλέσει τον Εμμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν "γενοκτονία", έναν όρο που ο Γάλλος ομόλογός του αρνείται μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει.

Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εδάφη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης στο CNN ότι η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εδάφη στα ανατολικά προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.


Ο στρατός της Ουκρανίας είναι έτοιμος να πολεμήσει τον στρατό της Μόσχας στην περιοχή του Ντονμπάς σε μια μάχη που, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου.

«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να σταθούν στη θέση μας, γιατί αυτή η μάχη μπορεί να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου», είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Επειδή δεν εμπιστεύομαι τον ρωσικό στρατό και τη ρωσική ηγεσία, καταλαβαίνουμε ότι το γεγονός ότι τους πολεμήσαμε και έφυγαν από το Κίεβο, από το βορρά, το Τσερνίχιβ και από εκείνη την κατεύθυνση, δεν σημαίνει ότι αν είναι σε θέση να καταλάβουν Ντονμπάς, δεν θα έρθουν ξανά για το Κίεβο».

Η «μητέρα των μαχών» στη χαλυβουργία Azovstal

Στο μεταξύ, τo τελευταίο(;) κεφάλαιο στην πολιορκία της Μαριούπολης φαίνεται ότι γράφεται τις ώρες αυτές έπειτα από δύο μήνες βομβαρδισμών και σφοδρών συγκρούσεων στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αζοφικής.

«Παράδοση ή θάνατος» ήταν το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις που έχουν οχυρωθεί στη σοβιετική χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης. Η διορία παρήλθε, οι μαχητές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, η αντίσταση δεν κάμπτεται, διαμηνύει το Κίεβο.

Οι 2.500 εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες είναι περικυκλωμένοι στη χαλυβουργία, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει κάθε οδό διαφυγής. «Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τη ζωή τους είναι καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν» δηλώνει η Ρωσία, και όλα δείχνουν πως στη χαλυβουργία θα δοθεί η ύστατη μάχη για τη Μαριούπολη -μάχη στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν έξι προς έναν. Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες οι Ρώσοι στέλνουν κι άλλες μονάδες τεθωρακισμένων στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και ότι η κατάσταση στην Μαριούπολη, την οποία χαρακτήρισε «φρικτή», μπορεί να είναι «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η Μαριούπολη πιθανόν να είναι μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο CBS News.

Οι ουκρανοί στρατιώτες αψήφησαν το ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα μέχρι σήμερα στην ρημαγμένη πόλη, την οποία, σύμφωνα με την Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό τους, στην μεγαλύτερη στρατιωτική «επιτυχία» που έχουν καταγράψει από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης και βομβαρδίζεται ανηλεώς.

Θα βάλουν τέλος στις διαπραγματεύσεις;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε χθες ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Με όρους ανθρώπινων απωλειών, «η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα», η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και έγινε θέατρο φρικαλεοτήτων κατά την κατοχή της από τους ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Και όσο περισσότερη Μποροντιάνκα υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευθούμε», είπε.

Στις 11 Απριλίου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για την «ύστατη μάχη» στην Μαριούπολη. «Για ορισμένους από εμάς θα σημαίνει θάνατο και για άλλους αιχμαλωσία», είχε γράψει πρόσφατα στο Facebook το 36ο Τάγμα των Πεζοναυτών, που ανήκει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 20.000 έως 22.000 νεκροί είναι ο απολογισμός της πολιορκίας στην Μαριούπολη, στρατηγική πόλη με πληθυσμό 441.000 πριν από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο σημείο μηδέν εδώ και πολλές ημέρες. Είναι «εξαιρετικά δύσκολες», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Δείτε επίσης