Κόσμος

Ιστορίες... «φυλακισμένων» από τα κέντρα καραντίνας στη Σαγκάη

Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, δίχως ζεστό νερό, με αναμμένα φώτα όλη τη νύχτα

Ιστορίες... «φυλακισμένων» από τα κέντρα καραντίνας στη Σαγκάη
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η Μπέιμπεϊ κοιμάται σε ένα ράντζο όπως και άλλοι χιλιάδες άγνωστοι σε ένα τεράστιο κτίριο στη Σαγκάη που έχει μετατραπεί σε κέντρο καραντίνας.

Σύμφωνα με την 30χρονη πωλήτρια ακινήτων, τα φώτα παραμένουν αναμμένα όλη τη νύχτα και δεν υπάρχει ζεστό νερό στα υποτυπώδη ντους.

Η Μπέιμπεϊ και ο σύζυγός της οδηγήθηκαν στο τεράστιο Εθνικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Σαγκάης (NECC) την περασμένη Τρίτη, αφού πέρασαν 10 ημέρες απομονωμένοι στο σπίτι μετά από θετικό τεστ. Η 2χρονη κόρη τους, που ήταν αρνητική, πήγε στον παππού της, ενώ σε καραντίνα μπήκε και η νταντά της.

Σαγκάη: Η ζωή στα κέντρα καραντίνας – «Δεν υπάρχει ζεστό νερό, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε»-1

Το συνεδριακό κέντρο, με 50.000 κλίνες, αποτελεί μία από τις 100 και πλέον εγκαταστάσεις καραντίνας που έχουν δημιουργηθεί στη Σαγκάη για άτομα όπως η Μπέιμπεϊ που βρέθηκαν θετικά αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Η αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση είναι μέρος των επίσημων προσπαθειών του Πεκίνου για τον περιορισμό της πανδημίας.

Οι κάτοικοι δεν παρουσιάζουν «προφανή συμπτώματα», ανέφερε η Μπέιμπεϊ, η οποία έδωσε μόνο το μικρό της όνομα φοβούμενη για την ασφάλειά της.

Όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που βήχουν, αλλά δεν έχω ιδέα αν έχουν λαρυγγίτιδα ή Όμικρον».

Το σκληρό lockdown της Σαγκάης, που περιόρισε τα περισσότερα από 25 εκατομμύρια κατοίκους της στα σπίτια τους, δοκιμάζει την υπομονή των ανθρώπων που έχουν βαρεθεί ολοένα και περισσότερο την πολιτική «μηδενικής COVID».

«Στην αρχή οι άνθρωποι ήταν πολύ φοβισμένοι και πανικοβλημένοι, αλλά σιγά σιγά έχουν αρχίσει να αποδέχονται ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι τόσο φρικτός», σημείωσε η 30χρονη που περιμένει να «αποφυλακιστεί» μετά την επίδειξη δύο αρνητικών PCR τεστ.

Σαγκάη: Η ζωή στα κέντρα καραντίνας – «Δεν υπάρχει ζεστό νερό, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε»-2

Στο κέντρο καραντίνας, οι φιλοξενούμενοι ελέγχονται δύο φορές την ημέρα για πυρετό και τους ζητείται να καταγράφουν πληροφορίες σχετικά με την υγεία τους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οι περισσότεροι περνούν την ώρα τους διαβάζοντας, στέλνοντας μηνύματα ή παρακολουθώντας βίντεο στα κινητά τηλέφωνα.

Το NECC, έκτασης 420.000 τετραγωνικών μέτρων είναι περισσότερο γνωστό ως ο χώρος της μεγαλύτερης έκθεσης αυτοκινήτου στον κόσμο, ωστόσο υπάρχουν παράπονα για διαρροή από τα ταβάνια, ανεπαρκή προμήθεια τροφίμων και καθυστερήσεις στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

«Δεν έχουμε βρει κάπου να κάνουε ένα ζεστό ντους», είπε η Μπέιμπεϊ και πρόσθεσε πως είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθεί κανείς γιατί τα φώτα είναι αναμμένα όλη τη νύχτα.

Σαγκάη: Η ζωή στα κέντρα καραντίνας – «Δεν υπάρχει ζεστό νερό, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε»-3

Επίσης, -όπως ανέφερε- οι τουαλέτες είναι λίγες και όχι πολύ καθαρές, επειδή τις χρησιμοποιούν τόσες χιλάδες άνθρωποι και οι καθαριστές δεν προλαβαίνουν.

Σημειώνεται πως οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη αφότου επιβλήθηκε lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα.

Δείτε επίσης