Κόσμος

Ανατολικό Τιμόρ: Ο Ράμος-Όρτα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές

Ο Ράμος-Όρτα, ο οποίος είχε ήδη ηγηθεί της χώρας από το 2007 ως το 2012, έλαβε το 62,09% των ψήφων έναντι 37,91% που έλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσίσκο «Λου Όλο» Γκουτέρες. Η μονομαχία αυτή στο δεύτερο γύρο ήταν ίδια με εκείνη του 2007

Ανατολικό Τιμόρ: Ο Ράμος-Όρτα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο νομπελίστας της Ειρήνης Ζοζέ Ράμος-Όρτα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο Ανατολικό Τιμόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τις εκλογικές αρχές με καταμετρημένο το 100% των ψήφων.

Ο Ράμος-Όρτα, ο οποίος είχε ήδη ηγηθεί της χώρας από το 2007 ως το 2012, έλαβε το 62,09% των ψήφων έναντι 37,91% που έλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσίσκο «Λου Όλο» Γκουτέρες.

Η μονομαχία αυτή στο δεύτερο γύρο ήταν ίδια με εκείνη του 2007, την οποία είχε κερδίσει (με 69% των ψήφων) ο Ράμος-Όρτα.

Ο Ζοζέ Ράμος-Όρτα, 72 ετών, θα αρχίσει την πενταετή προεδρική θητεία του στις 20 Μαΐου, ημέρα της 20ης επετείου της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ έπειτα από 24 χρόνια κατοχής της χώρας από την Ινδονησία.

Έχει υποσχεθεί να επιλύσει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια αυτή η πρώην πορτογαλική αποικία με τους 1,3 εκατομμύριο κατοίκους και το οποίο οφείλεται σε μια σύγκρουση των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων.

Ο Ράμος-Όρτα είναι ένας από τους γνωστότερους πολιτικούς του Ανατολικού Τιμόρ. Είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός και στη συνέχεια έγινε ο δεύτερος πρόεδρος της χώρας από το 2007 ως το 2012. Είχε τιμηθεί το 1996 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του για μια ειρηνική διευθέτηση του ανταρτοπόλεμου στο Ανατολικό Τιμόρ εναντίον της κατοχής της χώρας από την Ινδονησία.

Δείτε επίσης