Κόσμος

Τουρκικά ΜΜΕ: Αποκαταστάθηκε η ζημιά στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας

Εικόνες στα τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν την Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία να έχει επισκευαστεί.

Τουρκικά ΜΜΕ: Αποκαταστάθηκε η ζημιά στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Εικόνες από την αποκατεστημένη Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας προβάλλουν σήμερα αρκετά τουρκικά ΜΜΕ.

Στις φωτογραφίες φαίνεται η ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη να έχει αποκατασταθεί, αλλά οι αντιδράσεις από το εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται στα social media.

Οι χρήστες κάνουν λόγο για έλλειψη φροντίδας στο σπουδαίο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, δεδομένης και του διπλασιασμού των επισκεπτών στην Αγία Σοφιά.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Διεύθυνσης Κοινωφελών Ιδρυμάτων της Τουρκίας, η ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη οφείλεται σε φυσιολογική φθορά από συνωστισμό επισκεπτών, αν και σύμφωνα με τις αντιδράσεις των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν φαίνεται ικανοποιητικά πειστική.

Για παράδειγμα, η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή της στο Twitter καταγγέλλει: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και είναι σιδερένια. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα- λέει ο μύθος- ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και τον αποτροπιασμό του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Σύμβολο της Χριστιανοσύνης, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές που δεν σέβονται την ιστορία του μνημείου, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του.

Εξάλλου, με μια σκληρή ανακοίνωση το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, και ζήτησε να βρεθούν οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές.

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο» ανέφερε η ανακοίνωση.

Δείτε επίσης