Κόσμος

«Ωμό εκβιασμό» καταγγέλλει η Πολωνία: «Θα αντιμετωπίσουμε το πιστόλι στον κρόταφο»

«Δεν θα χρειαστούμε ρωσικό αέριο» απαντά ο Πολωνός πρωθυπουργός για το μπλόκο του Πούτιν

«Ωμό εκβιασμό» καταγγέλλει η Πολωνία: «Θα αντιμετωπίσουμε το πιστόλι στον κρόταφο»
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι έστρεψε τα βέλη του κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγόρησε για «άμεση επίθεση» στη χώρα του μέσω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.

Μιλώντας σε ένα τμήμα του κοινοβουλίου της Πολωνίας, το Sejm, ο Μοραβιέσκι προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές σχετικά με την αύξηση της προμήθειας μέσω άλλων αγωγών, και εξήγησε ότι το φθινόπωρο, η Πολωνία δεν θα χρειάζεται ρωσικό αέριο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τα όρια του ιμπεριαλισμού με το αέριό της της και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιτίθεται στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω πληθωριστικών μέτρων.

«Αυτή είναι μια άμεση επίθεση στην Πολωνία… αλλά γι' αυτή την κίνηση προετοιμαζόμασταν καιρό. Θα αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εκβιασμό, αυτό το πιστόλι στον κρόταφο, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζει τους Πολωνούς. Η Πολωνία δεν θα χρειαστεί ρωσικό αέριο», είπε ο Μοραβιέσκι στη Sejm, όπως μεταδίδει το CNN.

Πώς θα καλύψει η Πολωνία τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο τερματικός σταθμός Świnoujście είναι σε λειτουργία και θα επεκτείνει την παραγωγή του από έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) σε επτά έως οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στη Νορβηγία και ονομάζεται Baltic Gas Pipeline αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Ο αγωγός αυτός θα αντλεί 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG στην Πολωνία, ενώ ένας νέος διασυνοριακός αγωγός που κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Σλοβακία θα αντλήσει περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG μόλις ολοκληρωθεί.

Η Πολωνία έχει επίσης διασυνδέσεις με τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία και «σε λίγες μέρες ανοίγουμε μια γραμμή διασύνδεσης με τη Λιθουανία», είπε ο Μοραβιέσκι, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα συνυπάρχουν μαζί με τα 20 - 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εγχώριας παραγωγής LNG.

«Δεν θα υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι οι ενέργειες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Πολωνία. Η Ρωσία όχι μόνο πραγματοποίησε μια βάναυση, δολοφονική επίθεση στην Ουκρανία, αλλά επιτέθηκε και στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και κατέληξε:

«Η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Εμείς, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ένας αγώνας για την ειρήνη, ένας αγώνας για την κυριαρχία, ένας αγώνας για την ασφάλεια και δεν πρέπει να υποκύψουμε».

Δείτε επίσης