Κόσμος

Φινλανδία - Σουηδία: Τουρκική εμπλοκή και ρωσικά αντίποινα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία κλείνει την ενεργειακή στρόφιγγα στη Φινλανδία ως αντίποινα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία - Σουηδία: Τουρκική εμπλοκή και ρωσικά αντίποινα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Νέα δεδομένα δημιουργεί η αίτηση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού ήδη η Ρωσία προχώρησε και σε ενεργειακά αντίποινα, ενώ ευκαΙρία βρήκε να εμπλακεί και η Τουρκία για να παζαρέψει και να αναβαθμίσει τη θέση της.

Η αίτηση της Φνλανδίας θεωρείται δεδομένη όπως την ανακοίνωσαν από κοινού ο πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νιινιστε και η πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν και αναμένεται να αποφασίσει και η Σουηδία αφού οι δύο χώρες θέλουν κοινή πορεία στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Ωστόσο η Φινλαδία φαίνεται να βιάζεται, αν και είναι απίθανο με τα σημερινά δεδομένα γίνει ρωσική επίθεση αντίστοιχη με αυτή της Ουκρανίας αφού η Σκανδιναυική χώρα έχει πολυ πιο προηγμένο στρατό και δυτικά οπλικά συστήματα και συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια όπως εξάλλου η Σουηδία.

Αμφότερες είναι προηγμένες τεχνολογικά και θα είναι διόλου εύκολη μια ρωσική επιχείρηση, ειδικά μετά τις απώλειες που έχουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η Σουηδία αναμένεται να αποφασίσει για την ένταξη στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα «Expressen» θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ρωσικές κυρώσεις

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό και συνέπειες τη Φινλανδική ηγεσία καθώς η χώρα είναι άμεσα εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια και ήδη η Μόσχα προειδοποίησε από σήμερα για διακοπή της παροχής ηλεκτρικής παροχής και αναμένεται να προχωρήσει και στο φυσικό αέριο όπου η Φινλανία και θα αντιμετωπίσει τεράστειο πρόβλημα καθώς είναι σχεδόν 100% εξαρτημένη από τη Ρωσία με την οποία έχει σύνορα.

Οι ρωσικές απειλές ήρθαν δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία.

Και τις επόμενες μέρες θα φανεί πόσο σύντομα θα κλιμακώσει η Μόσχα στη διακοπή των ροών ενέργειας.

εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία.

Η Τουρκία

Δεν έχασε την ευκαιρία να εμπλακεί ακόμη σε μία υπόθεση, αφού μετά τη στάση «πατάω σε δύο βάρκες» μία τη ουκρανοΝΑΤΟϊκή και μία ρωσική ουσιαστικά κοροϊδεύοντας τους πάντες. Βοηθάει την Ουκρανία και δικαιολογείται ότι «απλά πουλάει όπλα» που έχουν κάνει ζημιά στα ρωσικά στρατεύματα και από την άλλη «έκλεισε τα στενά» όπως βόλευε τη Ρωσία, ενώ παράλληλα παζαρεύει με τη Δύση και κυρίως τις ΗΠΑ οπλικά συστήματα και κυρίως τα F-16V τα οποία εκτός απροόπτου θα πάρει (40 καινούρια + 80 αναβαθμισμένα).

Βέβαια η Ρωσία κατηγόρησε ότι την Άγκυρα ότι έχει στείλει και μαχητές τους μισθοφόρους από τη Συρία και «Γκρίζους Λύκους», και είναι πιθανό η Τουρκία να απάντησε ... ότι πήγαν εθελοντές.

Ωστόσο η Άγκυρα που κινείται μέσω ΝΑΤΟ έθεσε θεωρητικό βέτο για παζαρέψει και να κερδίσει θέτοντας πολλά ζητήματα: ενεργειακά στην κυπριακή ΑΟΖ, ή και στην ελληνική υφαλοκρυπίδα, «έγκριση επιχειρήσεων» στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία, πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων και γενικά ο,τίδηποτε θα κερδίσει με πλάγιο τρόπο που είναι εκτός διεθνούς δικαίου.

Βεβαια θα »πουλήσει» τη στάση της και στη Ρωσία για να πάρει από εκείνη κυρίως ενέργεια και πολεμική τεχνολογία.

Το ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν αλλά θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν οι αιτήσεις από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για προχωρήσει η διαδικασία ένταξης. Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ.Στόλτενμπερκ η διαδικασία θα προχωρήσει ταχέως.

Η Ρωσία υποτίθεται ότι δεν ήθελε να μπει στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία γιατί οι ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι θα έφταναν στην «πόρτα της». Τώρα με την ένταξη της Φινλανδίας θα φτάσουν στην πιο βόρεια «πόρτα της», αλλά γενικά είναι απίθανη μια στρατιωτική επιχείρηση με συμβατικά μέσα, όμως στον ενεργειακό πόλεμο η Ευρώπη έχει ήδη απώλειες και η Φινλανδία δε θα εξαιρεθεί από αυτόν.

Αποτελεί κοινό μυστικό η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, γεγονός που αποδεικύεται από τις πληροφορίες που δίνει σχεδόν καθημερινά το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας και αποδεικνύουν τα στρατηγικά χτυπήματα κατά ρωσικών πλοίων όπως και άλλα που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Σε αυτά όπως σημείωνε «πηγή» η «πληροφόρηση και η κατάδειξη στρατηγικών στόχων είναι κατά βάσην ΝΑΤΟϊκή»

Δείτε επίσης