Κόσμος

Ο Πούτιν κατηγορεί τη βαφτιστήρα του ως «ξένο πράκτορα»

Αντίθετη με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Ξένια Σομπτσάκ

Ο Πούτιν κατηγορεί τη βαφτιστήρα του ως «ξένο πράκτορα»
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είναι έτοιμος να χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα» τη βαφτιστήρα του, λόγω της σφοδρής αντίθεσης της Ξένιας Σομπτσάκ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η αποκαλούμενη από τα ρωσικά ΜΜΕ ως «Πάρις Χίλτον της Ρωσίας» Σομπτσάκ, όταν είχε ξανθά τα μαλλιά της, είχε κατεβεί υποψήφια απέναντι στον Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Γνωρίζει τον Πούτιν από τότε που ήταν νήπιο, λόγω των δεσμών που είχε ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας με τον πατέρα της, Ανατόλι Σομπτσάκ, πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο δήμαρχο της Αγίας Πετρούπολης. Ο καθηγητής Νομικής και μέντορας του Πούτιν ήταν που φρόντισε για τον πρώτο ρόλο του πρώην πράκτορα της KGB στην πολιτική ως αντιδημάρχου της Αγίας Πετρούπολης.

Αλλά ο Πούτιν είναι έτοιμος πλέον να στραφεί εναντίον της βαφτισιμιάς του, χαρακτηρίζοντας την πρώην τηλεπαρουσιάστρια και μοντέλο του Playboy «ξένο πράκτορα» που συνεργάζεται με τους εχθρούς του στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιτροπής για την Ανίχνευση Ξένης Παρέμβασης, Αλεξάντερ Ιόνοφ, επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη μια έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Σομπτσάκ «έχει χρηματοδοτηθεί από το εξωτερικό», ενώ ερευνάται και το διαδικτυακό της ΜΜΕ, το Ostorozhno Novosti. «Αν βρεθούν χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό η Σομπτσάκ θα χαρακτηριστεί ξένος πράκτορας], τόνισε ο Ιόνοφ.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τον χαρακτηρισμό του «ξένου πράκτορα» για να περιορίσουν τη δράση πολιτικών ομάδων και ΜΜΕ κατά του Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι έχουν λάβει χρηματοδότηση από «εχθρούς» του Ρώσου προέδρου. Η Σομπτσάκ συνέκρινε τις διώξεις αυτές με εκείνες επί ΕΣΣΔ κατά των αντιφρονούντων κατηγορώντας τους ανθρώπους του νονού της ότι χρησιμοποιούν οποιονδήποτε νόμο για να τη μπλοκάρουν. «Τι μπορώ να πω; Αισθάνομαι περήφανη. Το να έχεις την προσωπική σου γνώμη σημαίνει απόλυτη ελευθερία», σχολίασε η ίδια στο λογαριασμό της στο Instagram, που έχει απαγορευτεί στη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Πούτιν είχαν υποστηρίξει ότι η Σομπτσάκ είχε πάρει την ισραηλινή υπηκοότητα και διέφυγε στο εξωτερικό, αλλά η ίδια τα διέψευσε: «Είμαι Ρωσίδα, πολίτης της Ρωσίας. Δεν μεταναστεύω πουθενά. Δεν έχω πάρει άλλες υπηκοότητες».

Οι σχέσεις της πρώην παρουσιάστριας και προεδρικής υποψήφιας με τον Πούτιν

Αν και συνδέουν στενοί δεσμοί την Σομπτσάκ με τον Πούτιν, η πρώτη έχει ταχθεί ανοικτά κατά πολιτικών του τα τελευταία χρόνια.

Ο Πούτιν φέρεται να έβγαλε λαθραία εκτός Ρωσίας τον πατέρα της για ιατρική θεραπεία στη Δύση σε μια περίοδο που καταζητείτο για φερόμενη διαφθορά κι αργότερα φωτογραφήθηκε στο πλευρό της Ξένιας και συγγενών του πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης στην κηδεία του το 2000.

Στο παρελθόν η Σομπτσάκ παρουσίαζε το δημοφιλές στη Ρωσία ριάλιτι “Dom 2”, αλλά αργότερα εντάχθηκε στην πολιτική και ένωσε τις δυνάμεις της με πασίγνωστους επικριτές του Πούτιν, όπως ο Μπόρις Νεμτσόφ και ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι. Ήρθε τέταρτη στις προεδρικές εκλογές του 2018, που σύμφωνα με καταγγελίες έγινε μεγάλη καλπονοθεία υπέρ του Πούτιν. Ενώ από την έναρξη του πολέμου εξέφρασε την αντίθεσή της και υποστήριξε ότι ο νονός της χρησιμοποιεί κληρωτούς στην Ουκρανία, μολονότι ο ίδιος είχε πει ότι δεν θα το κάνει.

Η μητέρα της Σομπτσάκ, η πολιτικός Λιουντμίλα Ναρούσοβα, έχει όπως και η κόρη της επικρίνει ανοικτά το καθεστώς του Πούτιν και τα «αδιάντροπα ψέμματά» του.

Δείτε επίσης