Κόσμος

Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει μονομερώς εκεχειρία ενόψει 1ου γύρου

Το κολομβιανό υπουργείο Άμυνας απέρριψε αμέσως την ανακοίνωση, κατηγορώντας την παράταξη των ανταρτών πως προσπαθεί να «πάρει θέση για μελλοντικές συνομιλίες» με την επόμενη κυβέρνηση

Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει μονομερώς εκεχειρία ενόψει 1ου γύρου
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα κηρύξει μονομερή «κατάπαυση του πυρός» για δέκα ημέρες, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, την Κυριακή 29η Μαΐου.

«Κηρύσσουμε μονομερή κατάπαυση του πυρός από την 25η Μαΐου στις 00:00 ως την 3η Ιουνίου τα μεσάνυχτα, προκειμένου όλοι όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν να μπορέσουν να το κάνουν ειρηνικά», εξήγησε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ωστόσο πως τα μέλη της επιφυλάσσονται «του δικαιώματος να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης» από τις κυβερνητικές ή μη κρατικές δυνάμεις.

Η οργάνωση, που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερωμένοι εμπνεόμενοι από την ιδεολογία του Τσε Γκεβάρα και τη θεολογία της απελευθέρωσης το 1964, επισήμως η τελευταία που συνεχίζει την ένοπλη πάλη στην Κολομβία, εννοεί με αυτόν τον τρόπο να συνεισφέρει να υπάρξει «καλύτερη ατμόσφαιρα την ημέρα της ψηφοφορίας».

Στις προεδρικές εκλογές παρουσιάζεται, από τη σκοπιά της ηγεσίας του ELN, η ευκαιρία να βρεθεί «αληθινή πολιτική λύση» στην Κολομβία και να εξεταστούν «τα κυριότερα πολιτικά ζητήματα στη χώρα, όπως η διαφθορά, οι δολοφονίες κοινωνικών ηγετών, η διακίνηση ναρκωτικών».

Το κολομβιανό υπουργείο Άμυνας απέρριψε αμέσως την ανακοίνωση, κατηγορώντας την παράταξη των ανταρτών πως προσπαθεί να «πάρει θέση για μελλοντικές συνομιλίες» με την επόμενη κυβέρνηση.

«Την ασφάλεια εδώ εγγυώνται οι δυνάμεις ασφαλείας», επέμεινε ο υπουργός Άμυνας Διέγο Μολάνο κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης.

Οι Κολομβιανοί καλούνται στις κάλπες στα τέλη του μήνα για να αναδείξουν τον διάδοχο του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ως εκ του Συντάγματος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο κορυφαίο αξίωμα.

Ο κεντροαριστερός γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο φέρεται να είναι το μεγάλο φαβορί, κατά τις δημοσκοπήσεις, μπροστά από τον υποψήφιο της δεξιάς Φεντερίκο Γκουτιέρες. Κατά τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Πέτρο, άλλοτε αντάρτης του ακροαριστερού Κινήματος της 19ης Απριλίου (Movimiento 19 de Abril, M-19, κατέθεσε τα όπλα στις αρχές της δεκαετίας του 1990), θα κερδίσει τον πρώτο γύρο, όχι όμως με ποσοστό που θα του επέτρεπε να αποφύγει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, με αντίπαλο τον κ. Γκουτιέρες, τη 19η Ιουνίου.

Η Κολομβία δεν έχει γνωρίσει ποτέ κυβέρνηση της αριστεράς και η νίκη του υποψηφίου της «Ιστορικής Συμφωνίας» (Pacto Histórico por Colombia, PHxC), που επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρό του αφροκολομβιανή φεμινίστρια, θα αποτελούσε πολιτικό σεισμό στο κράτος των Άνδεων.

Ο κ. Πέτρο έχει ήδη αναγγείλει πως πρόθεσή του είναι να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις, εντός των ορίων μιας «ολοκληρωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας», με «όλα» τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι στον διάλογο θα συμμετάσχουν τόσο ο ELN, όσο και οι αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Ο αντίπαλός του, ο κ. Γκουτιέρες, από την πλευρά του, εξαγγέλλει συνέχιση του ολομέτωπου αγώνα εναντίον του ELN και, όπως και η απερχόμενη κυβέρνηση, θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για να αρχίσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση τον τερματισμό των βίαιων ενεργειών της οργάνωσης, ιδίως των επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντούκε –η θητεία του ολοκληρώνεται τον Αύγουστο– ενταφίασε τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του με τον ELN λίγους μήνες αφού ανέλαβε την εξουσία, έπειτα από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη σχολή της αστυνομίας στην Μπογοτά το 2019, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση.

Ο ELN μετρά σήμερα κατά εκτιμήσεις περίπου 2.500 μαχητές, με τα προπύργιά του να βρίσκονται κυρίως σε ζώνες που γειτονεύουν με τη Βενεζουέλα· πιστεύεται ότι διαθέτει ευρύ δίκτυο υποστήριξης σε αστικές ζώνες.

Η οργάνωση ανταρτών είχε ήδη ανακοινώσει εκεχειρία μερικών ημερών ενόψει των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στα μέσα Μαρτίου, στις οποίες επικράτησε η κολομβιανή αριστερά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης