Κόσμος

Άρχισαν νωρίς τα όργανα για τη νέα πρωθυπουργό της Γαλλίας: «Πολύ τεχνοκρατική... πολύ ψυχρή»

Κρύα υποδοχή για τη νέα πρωθυπουργό της Γαλλίας

Άρχισαν νωρίς τα όργανα για τη νέα πρωθυπουργό της Γαλλίας: «Πολύ τεχνοκρατική... πολύ ψυχρή»
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Άρχισαν τα όργανα στη Γαλλία για τη νέα πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει μεταξύ άλλων την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Η 61χρονη, αριστερών πεποιθήσεων τεχνοκράτισσα, που έχρισε ο Εμανουέλ Μακρόν δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό της Γαλλίας -μετά την Εντίτ Κρεσόν, που είχε επιλέξει ο Φρανσουά Μιτεράν το 1992-, είναι συνώνυμη της «συνέχειας» κι «ίσως πάρα πολύ» σχολιάζει η Le Monde.

Ο Μακρόν που καλείται να δείξει ότι άκουσε τα παράπονα των ψηφοφόρων, όπως τα εξέφρασαν με την υψηλή αποχή και τη μεγάλη στήριξη στην ακροδεξιά και την αριστερά, αναζητούσε για το πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν μία ένοικο με διαπιστευτήρια κοινωνικής και οικολογικής πολιτικής για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του Ζαν Λικ Μελανσόν και του αριστερού συνασπισμού του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής της Γαλλίας, γλυκομίλητη γραφειοκράτης καριέρας, που υπηρέτησε διάφορους υπουργούς του Σοσιαλιστικού κόμματος και διετέλεσε σύμβουλος του Λιονέλ Ζοσπέν, του Ζακ Λαγκ και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προτού ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μακρόν, η Μπορν άφησε το αποτύπωμά της ως υπουργός Μεταφορών και Οικολογίας, προωθώντας πολιτικές φιλικές για το ποδήλατο.

Η διακριτική τεχνοκράτισσα, που δεν έχει θέσει ποτέ υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα, απέκτησε τη φήμη σκληρής διαπραγματεύτριας με τα συνδικάτα κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν. Ως υπουργός Μεταφορών άντεξε ενάντια σε απεργίες και διαδηλώσεις εβδομάδων για να τερματιστεί ένα γενναιόδωρο σύστημα συντάξεων και παροχών για τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους της SNCF. «Είναι μια πραγματική εργασιομανής, κάποιος που μπορεί να συνεχίσει μέχρι τις 3 το πρωί και να επιστρέψει ξανά στις 7 το πρωί», είπε ένας πρώην υπάλληλος της Μπορν.

Επί των ημερών της στο υπουργείο Εργασίας η ανεργία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών και η ανεργία των νέων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Η βαθιά εμπειρία της Μπορν αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους αναμένεται να βοηθήσει τον Μακρόν να προωθήσει πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Θα αναλάβει το μπρα-ντε-φερ με τα συνδικάτα της Γαλλίας για να υλοποιήσει την πιο αμφιλεγόμενη εκλογική υπόσχεσή του: την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δείτε επίσης