Κόσμος

Ουκρανία: «Έπεσε» η Μαριούπολη, παραδόθηκαν οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ

Τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου μετά από 83 ημέρες

Ουκρανία: «Έπεσε» η Μαριούπολη, παραδόθηκαν οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τέλος στην πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, αυτή στην Μαριούπολη, καθώς οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν κρυφτεί στο χαλυβουργείο Azovstal μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z» και οι σύντροφοί τους, που βρίσκονταν σε υπόγεια καταφύγια, διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, μετέδωσαν οι New York Times.

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις μάχες στο Azovstal έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία.

Παρόλο που ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στα ανατολικά της Ουκρανίας, η ρωσική κυριαρχία στον νότο διευρύνεται, γεγονός που δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν αυξημένες προκλήσεις στην προσπάθεια να ανακτήσουν αυτές τις περιοχές.

Κατά μήκος ενός τμήματος ξηράς, που εκτείνεται σε περισσότερα από 800 χλμ. ανάμεσα στο Λουχάνσκ στα ανατολικά έως τη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα, ο ουκρανικός στρατός είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτίζουν αμυντικές θέσεις, εγκαθιστούν φιλορωσικές τοπικές κυβερνήσεις και λαμβάνουν μέτρα για τον «εκρωσισμό» του πληθυσμού.

Διακόσιοι πενήντα έξι Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 51 τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έφυγαν από αυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο και επιβεβαίωσαν πριν από λίγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές που έκαναν λόγο για «παράδοση», ενώ και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

«Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 52 σοβαρά τραυματισμένων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία εργάζεται για τα «επόμενα στάδια» της απομάκρυνσης των ουκρανών μαχητών στο Αζοφστάλ, δήλωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

«Η ανθρωπιστική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Για να σωθούν ζωές, 52 βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν χθες. Αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου», πρόσθεσε ακόμη.

Η Βερεσούκ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες στην ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αλλά έγραψε: «Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά».

Δείτε επίσης