Κόσμος

Πρώτο μπλόκο Ερντογάν στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος φρενάρει την προοπτική γρήγορης ένταξης - Η αποκάλυψη των Financial Times 

Πρώτο μπλόκο Ερντογάν στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Η Τουρκία μπλοκάρει την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ να εντάξει στη συμμαχία την Φινλανδία και τη Σουηδία, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες την ίδια μέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η Άγκυρα σταμάτησε κάθε ψηφοφορία, σύμφωνα με άτομο με άμεση γνώση του θέματος, το οποίο επικαλούνται οι Financial Times.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η αναβολή εγείρει αμφιβολίες ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως έχει αναφέρει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αυτή η κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας οδηγεί σε ένα σκηνικό έντονης διπλωματίας τις επόμενες μέρες μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα.

Στο μεταξύ, τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι μίλησαν στο Bloomberg για τις επιδιώξεις της κυβέρνησής τους στο ιδιότυπο παζάρι με το υψηλό διακύβευμα.

Απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις ότι με την ανάδειξη του κουρδικού προβλήματος στη διεθνή σκηνή ο Ερντογάν επιδιώκει να εξασφαλίσει τη στήριξη των Τούρκων εθνικιστών με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2023, οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επέμειναν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που υπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα και θα συναινέσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μόνον αν ληφθούν υπ' όψιν οι επιφυλάξεις της αναφορικά με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Σημειώνεται πως και τα 30 υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά αυτή η διαδικασία ξεκινά μόνο όταν η αμυντική συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο ένταξης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Σύμφωνα με τους FT, το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει, εκτός από το να επαναλάβει τις παρατηρήσεις του Στόλτενμπεργκ ότι «το συμφέρον ασφάλειας όλων των συμμάχων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα».

Εντωμεταξύ, μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στη Δύση επειδή δεν σέβεται την «ευαισθησία» της Άγκυρας για την τρομοκρατία, κατηγορώντας Φινλανδία και Σουηδία ότι αρνήθηκαν να εκδώσουν 30 άτομα που κατηγορούνται για κατηγορίες σχετικά με την τρομοκρατία στη χώρα του.

«Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες. Είπαν: ''Δεν τους δίνουμε''», ανέφερε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο. «Δεν θα παραδώσετε τρομοκράτες, αλλά θέλετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε ναι σε έναν οργανισμό ασφαλείας που στερείται αυτό», συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης