Κόσμος

Άρθρο-καταπέλτης της Τζουμχουριέτ για την Αγιά Σοφιά: «Δεν θα δει το 2050»

Η εφημερίδα επισημαίνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το καλοκαίρι του 2020 οπότε και μετατράπηκε σε τζαμί

Άρθρο-καταπέλτης της Τζουμχουριέτ για την Αγιά Σοφιά: «Δεν θα δει το 2050»
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

«Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050» αναφέρει σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η οποία επισημαίνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο σύμβολο του Ελληνισμού.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας έκαναν επιτόπιο ρεπορτάζ στην Αγία Σοφία, είδαν αρκετούς επισκέπτες να μπαίνουν στο μνημείο του Ελληνισμού και ανέφεραν ότι στο «Μπαϊράμι» πριν από κάποιες εβδομάδες, στην Αγία Σοφία μέσα σε μία ημέρα μπήκαν τουλάχιστον από 100.000 επισκέπτες.

Σύμφωνα με το άρθρο, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές τα τελευταία χρόνια κυρίως από τη στιγμή που μετατράπηκε σε τζαμί.

Η εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί δεν έχουν γίνει σωστές εργασίες αποκατάστασης. Υπάρχουν και πολλοί επισκέπτες, που διανυκτερεύουν στην Αγία Σοφία, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να «παρκάρουν» μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες. Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να υπάρχει εισιτήριο εισόδου στην Αγία Σοφία και να μπαίνουν μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, για να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί αλλιώς, όπως λένε, δεν αργεί η καταστροφή του...

cumhuriet

Την ίδια ώρα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», γιατί δεν έχουν γίνει σωστές εργασίες αποκατάστασης.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να αφήσουν μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν, ότι πρέπει να μπει εισιτήριο για είσοδο στην Αγία Σοφία και να μπαίνουν μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, για να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί, αλλιώς προαναγγέλουν για το κοντινό μέλλον ολική καταστροφή του.

Δείτε επίσης