Κόσμος

Ουκρανία: Ισόβια ζητούν οι εισαγγελείς για τον Ρώσο στρατιώτη που σκότωσε εν ψυχρώ άοπλο ποδηλάτη

Ο Ρώσος στρατιώτης παραδέχτηκε πως σκότωσε έναν 62χρονο άοπλο άνδρα που έκανε ποδήλατο, δηλώνοντας πως εκτελούσε εντολές των ανωτέρων του

Ουκρανία: Ισόβια ζητούν οι εισαγγελείς για τον Ρώσο στρατιώτη που σκότωσε εν ψυχρώ άοπλο ποδηλάτη
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ουκρανοί εισαγγελείς ζήτησαν ννα επιβληθεί στον Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου, στο Κίεβο, ισόβια φυλάκιση.

Η δίκη διεκόπη το απόγευμα της Πέμπτης και αναμένεται να συνεχιστεί στις 11 το πρωί της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε στο BBC την Τετάρτη πως η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες για την υπόθεση αυτή. Επί του παρόντος, δεν λειτουργεί η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, ενώ, όπως είπε ο δικηγόρος του στρατιώτη, δεν έχει υπάρξει προσπάθεια επαφής εκ μέρους Ρώσων αξιωματούχων. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της στοχοθετούν αμάχους στην Ουκρανία.

Δήλωσε ένοχος

Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης που δικάζεται ένοχος για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, ότι σκότωσε δηλαδή έναν άμαχο, άοπλο πολίτη.

«Εκτελούσα άνωθεν εντολές»
Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης τού Βαντίμ Σισιμαρίν, η δολοφονία του αμάχου διαπράχθηκε έπειτα από εντολή που έλαβε ο Ρώσος στρατιώτης.

Ένας δεύτερος Ρώσος στρατιώτης, ο οποίος ήταν παρών όταν δολοφονήθηκε ο πολίτης τον Φεβρουάριο και αργότερα παραδόθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις, είπε στο δικαστήριο ότι οι Ρώσοι είχαν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από το πεδίο της μάχης με τα πόδια, όταν η φάλαγγά τους δέχτηκε επίθεση.

Όταν, συνεχίζει η περιγραφή, ένα αυτοκίνητο πλησίασε, οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ εναντίον του και έπειτα μπήκαν μέσα και έφυγαν, επιβαίνοντας στο όχημα. Περίπου 500 μέτρα από το σημείο αυτό, οι στρατιώτες εντόπισαν το θύμα της δολοφονικής επίθεσης, Ολεξάντρ Σελίποβ.

«Είτε μιλούσε στο τηλέφωνο είτε το έβγαζε από την τσέπη του, δεν θυμάμαι ακριβώς» είπε ο Ρώσος στρατιώτης, Ιβάν Μαλτίσεβ, προσθέτοντας ότι θυμάται ότι ο Βαντίμ Σισιμαρίν πράγματι έλαβε διαταγή να πυροβολήσει.

«Ο Βαντίμ δεν το έκανε. Έτσι, ο στρατιώτης, του οποίου το όνομα δεν γνωρίζω, γύρισε και φώναξε στον Βαντίμ ότι έπρεπε να εκπληρώσει τις διαταγές για να μη μαθευτεί η θέση τους».

«Σε αυτό το σημείο ήμασταν σχεδόν δίπλα από τον πολίτη και, κάτω από πίεση, ο Βαντίμ άνοιξε πυρ. Πυροβόλησε τρεις ή τέσσερις φορές».

Συγγνώμη στη χήρα του Ουκρανού
Η Κατερίνα Σελίποβα, η χήρα του άνδρα που σκότωσε ο Ρώσος, σηκώθηκε στο δικαστήριο και ρώτησε τον στρατιώτη αν μετάνιωσε για το έγκλημά του. Ο Σισιμαρίν παραδέχτηκε την ενοχή του και ζήτησε συγγνώμη από τη Σελίποβα.

«Αναγνωρίζω την ευθύνη μου… Σας ζητώ να με συγχωρήσετε», είπε στη χήρα Κατερίνα Σελίποβα, αναφέρει το Reuters.

Η χήρα είπε στο δικαστήριο ότι είχε ακούσει μακρινούς πυροβολισμούς από την αυλή τους και ότι φώναξε τον σύζυγό της, την ημέρα που σκοτώθηκε.

«Έτρεξα στον άντρα μου, ήταν ήδη νεκρός. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ούρλιαξα, ούρλιαξα τόσο πολύ», είπε.

Δείτε επίσης