Κόσμος

«Μαγειρεύεται» συμβιβασμός για την Ουκρανία με παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;

Άλλοι λένε ότι ο Πούτιν γλίτωσε δολοφονικής απόπειρας και άλλοι ότι σχεδιάζεται η αντικατάστασή του

«Μαγειρεύεται» συμβιβασμός για την Ουκρανία με παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;
Αρθρογράφος: Σόφη Λούκα
Από Σόφη Λούκα

Τέσσερις μήνες μετρά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι στρατοί των δύο χωρών είναι παραταγμένοι απέναντι στο Ντονμπάς, χωρίς κανείς εκ των δύο να πετυχαίνει κάποια σημαντική νίκη.

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος, λένε οι αναλυτές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τρέχουσα οικονομική κρίση εξαιτίας του, η οποία μπορεί να αποδειχτεί η σημαντικότερη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και την επισιτιστική ανασφάλεια, που ουδείς τους ξέρει πώς θα εξελιχθεί.

Τα παραπάνω έχουν επαναφέρει την προσοχή στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, με κάποιες πληροφορίες να τον θέλουν να γλίτωσε δολοφονικής απόπειρας από Καυκάσιους αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη, και άλλες να τον θέλουν να έχει επιβιώσει από καρκίνο στο πρόσφατο παρελθόν. Και οι θεωρίες για το πώς ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να τελειώσει «μαγικά» με την εξαφάνιση του ίδιου του Ρώσου προέδρου συνεχίζονται, με την ανεξάρτητη ρωσόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Medusa να γράφει ότι οι άνθρωποι του Πούτιν ήδη ψάχνουν τον αντικαταστάτη του μεταξύ του δημάρχου της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ή του πρώην προέδρου της χώρας και νυν αντιπρόεδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Πιο ψύχραιμο το «Bloomberg» εξηγεί ότι τέτοιες υποθέσεις δεν πρέπει να παίρνονται ως δεδομένα από τη Δύση, που βλέπει ότι «ελάχιστα ποντίκια εγκαταλείπουν το καράβι του Πούτιν», απλούστατα γιατί ακόμη και σήμερα η παραμονή τους έχει περισσότερα ατού από την ενδεχόμενη αποστασία τους. Μέχρι σήμερα, ο πιο διάσημος αποστάτης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ο Μπόρις Μποντάρεφ, διπλωμάτης που υπηρετεί στην αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ο οποίος επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία στο LinkedIn, αφού πρώτα είχε υποβάλει την παραίτησή του.

«Το σύστημα Πούτιν έχει τροφοδοτήσει και δαμάσει τους ανθρώπους του εδώ και δύο μακρές δεκαετίες», γράφει το αμερικανικό περιοδικό, την ώρα που έντονα συζητιέται αν σε Ευρώπη και ΗΠΑ μηχανεύεται συμβιβασμός που θα συνεπαγόταν εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία και επίφαση νίκης για τη Ρωσία, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, που απειλεί, πλέον, όλο τον κόσμο. Σε αυτό συνηγορεί και η πρόσφατη σχετική δήλωση του Χένρι Κίσινγκερ, την οποία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρομοίασε με την προσπάθεια κατευνασμού του Αδόλφου Χίτλερ που είχε γίνει το 1938. Προσφέροντας στον Πούτιν έναν συμβιβασμό, που θα σώσει το κύρος του, θα οδηγηθούμε μόνο σε μελλοντική επιθετικότητα, έγραψε από την πλευρά του το περιοδικό «The Atlantic», εξηγώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δε θέλει να τελειώσει τον πόλεμο, αλλά την Ουκρανία.

Σε όλα αυτά, το «Foreign Affairs» προβλέπει ήττα της Ρωσίας θέτοντας το ερώτημα αν η επερχόμενη εθνική ταπείνωση θα μοιάζει περισσότερο με το ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο του 1905, που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της τσαρικής εποχής, ή με την αποτυχημένη προσπάθεια του Ιωσήφ Στάλιν να καταλάβει τη Φινλανδία στο Χειμερινό Πόλεμο του 1939-1940.

Σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του «Bloomberg», ότι «δεν είναι παράλογος», υπόσχεται αύξηση 10% στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, δίνει διαβατήρια στους πολίτες της Χερσώνας για να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή, και βάζει τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και των λιμανιών της Ουκρανίας στο τραπέζι, ασκώντας πιέσεις στη Δύση για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αντάλλαγμα το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη μεταφορά σιτηρών και άλλων προϊόντων που έχουν μπλοκαριστεί στην εμπόλεμη ζώνη στη Νότια Ουκρανία.

Δείτε επίσης