Κόσμος

Κίνα: Ο επόμενος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ μεταβαίνει στο Πεκίνο για να επισημοποιηθεί ο διορισμός του

Έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του προέδρου Σι στο Χονγκ Κονγκ γι’ αυτά τα δύο γεγονότα. Η έλευσή του θα είναι το πρώτο ταξίδι για τον Κινέζο πρόεδρο εκτός ηπειρωτικής Κίνας από την αρχή της πανδημίας

Κίνα: Ο επόμενος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ μεταβαίνει στο Πεκίνο για να επισημοποιηθεί ο διορισμός του
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο επόμενος επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ, ο Τζον Λι, αναμένεται σήμερα να μεταβεί στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και να επικυρωθεί ο διορισμός του, ένα μήνα περίπου πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο 64χρονος πρώην επικεφαλής ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ, που επέβλεψε την καταστολή του αντιδημοκρατικού κινήματος, διορίστηκε στις αρχές Μαΐου από μια μικρή «εκλογική επιτροπή», πιστή στο Πεκίνο.

Κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, ο Λι, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για να διαδεχθεί την απερχόμενη επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, την Κάρι Λαμ, αναμένεται να συναντηθεί επίσης με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ.

Ο Λι αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Σι, ο οποίος θα πρέπει να εγκρίνει τον κατάλογο των ανθρώπων που θα αποτελέσουν την ομάδα του, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο μελλοντικός επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας θα πρέπει να υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ και να τεθεί σε καραντίνα, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Covid που ισχύουν στην Κίνα.

Ο Τζον Λι θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιουλίου, την ημέρα της 25ης επετείου της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα.

Έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του προέδρου Σι στο Χονγκ Κονγκ γι’ αυτά τα δύο γεγονότα. Η έλευσή του θα είναι το πρώτο ταξίδι για τον Κινέζο πρόεδρο εκτός ηπειρωτικής Κίνας από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης