Κόσμος

Ερντογάν: Χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» δεν μπορούν να ενταχθούν στη νατοϊκή συμμαχία

Οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο»

Ερντογάν: Χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» δεν μπορούν να ενταχθούν στη νατοϊκή συμμαχία
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο» και η Άγκυρα δεν μπορεί να πει ναι σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν: «Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς».

«Για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία«, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία, ένα μέλος της συμμαχίας εδώ και πολύ καιρό, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τα αιτήματα της ένταξής τους, ασκώντας κριτική στις δύο χώρες για την ανοχή ή ακόμη και την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές ομάδες.

Η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξένησε στην Άγκυρα, διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τις αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Προσθέτοντας ότι ο ίδιος, θα έχει σύντομα ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίας με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις πλευρές να διατηρούν κανάλια διαλόγου και διπλωματίας για την επίτευξη ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας επιχείρησης ασφάλειας στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ότι του αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

“Αν η Αμερική δεν κάνει το καθήκον της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε εμείς; Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει ζητώντας την άδεια άλλων,” πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ στα νότια και έχει αναλάβει δράση για την εξάλειψη τρομοκρατικών βάσεων, αλλά και για την πρόληψη νέων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική της ασφάλεια και την ασφάλεια των ντόπιων κατά μήκος των συνόρων της.

Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή της για τη συνεργασία των ΗΠΑ με το PG/PKK (το συριακό σκέλος του PKK) στη βόρεια Συρία, το οποίο έχει αφαιρέσει χιλιάδες ζωές στην Τουρκία.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιτυχείς επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας κατά μήκος των συνόρων της στη βόρεια Συρία για να προλάβει την οργάνωση ενός τρομοκρατικού διαδρόμου, αλλά και να καταστήσει δυνατή την ειρηνική αποκατάσταση των κατοίκων των περιοχών αυτών. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις, Ασπίδα του Ευφράτη (2016), Κλάδος Ελαίας (2018) και Πηγή Ειρήνης (2019).

Στην τρομοκρατική εκστρατεία του κατά της Τουρκίας για περισσότερα από 35 χρόνια, το PKK (έχει καταγραφεί ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και στην ΕΕ) ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, και νηπίων. Το YPG είναι ο βραχίωνας του PKK στη Συρία.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες θα κάνουν βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών αναμένεται ότι θα έχουν συνομιλίες στο ίδιο πλαίσιο.

Δείτε επίσης