Κόσμος

Βάζει και το Κυπριακό στα «παζάρια» για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν

Βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει πληροφορίες για το πως θα κινηθεί η διπλωματικά η Άγκυρα

Βάζει και το Κυπριακό στα «παζάρια» για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Νέα παζάρια ετοιμάζει η Τουρκία για αποσύρει το ΒΕΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Express, η Άγκυρα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ανάμεσα στα «ανταλλάγματα» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας ση Βορειοατλαντική Συμμαχί, το Κυπριακό.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλέστηκε ανώτερη πηγή από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει για την επέκταση του ΝΑΤΟ με την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας .

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η Τουρκία εξετάζει τη χρήση της διπλωματικής κρίσης ως μοχλό πίεσης για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Άλλη πηγή κοντά στον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, στην οποία συζητήθηκε να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών με το ΝΑΤΟ το καθεστώς τής μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Κύπρου.

«Ξέρω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μη χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μόχλευση μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να λυθεί αυτή η αδικία» ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με την «Express».

Ο πρόεδρος Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη «Sunday Express» ότι στόχος του είναι το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή χώρα και θεωρεί ότι οι προσπάθειες να έρθουν ξανά κοντά οι δύο πλευρές από την εισβολή του 1974 είναι πλέον μάταιες.

«Δικαιολογίες» που προβάλει η Τουρκία

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Σουηδία παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK και στους Κούρδους της Συρίας της, YPG.

Για τον λόγο αυτόν έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ της οποίας η Τουρκία είναι μέλος από το 1952.

Από την πλευρά της, η Σουηδία αρνήθηκε ότι παρέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια στο αμφισβητούμενο έδαφος στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Δείτε επίσης