Κόσμος

Μπάιντεν: Δεν θα δώσουμε MRLS στην Ουκρανία

Η απάντηση αυτή έρχεται μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει προηγμένα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο

Μπάιντεν: Δεν θα δώσουμε MRLS στην Ουκρανία
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Οι ΗΠΑ δεν θα προμυθεύσουν την Ουκρανία με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούν να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, της παράδοσης δηλαδή στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (MLRS) παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου για αποστολή τέτοιων οπλικών συστημάτων.

Η απάντηση αυτή έρχεται μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει προηγμένα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο για τον αγώνα του εναντίον της Ρωσίας.

«Δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα» που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία, είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την επιτροφή του στο Λευκό Οίκο μετά από ένα Σαββατοκύριακο στο Ντέλαγουερ.

Η Ουκρανία ζητά ένα σύστημα μεγαλύτερης εμβέλειας (Multiple Launch Rocket System, MLRS), το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει ένα μπαράζ πυραύλων σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων.

Το CNN και η Washington Post ανέφεραν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσανατολίζεται στην αποστολή αυτού και ενός άλλου πυραυλικού συστήματος, γνωστού ως HIMARS, ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο σύστημα αναφερόταν ο Μπάιντεν στα σχόλιά του.

Οι Ουκρανοί προτρέπουν τη Δύση να παράσχει περισσότερα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση στον πόλεμο, ο οποίος διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποστολή τέτοιων οπλικών συστήματων εξετάζεται ενεργά.

Λογική απόφαση λέει η Μόσχα

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από τη μεριά του ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην στείλει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία ήταν «λογική».

Δείτε επίσης