Κόσμος

Για την Ουκρανία και τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματών συζήτησαν Πούτιν-Ερντογάν

Ο Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη

Για την Ουκρανία και τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματών συζήτησαν Πούτιν-Ερντογάν
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

H κατάσταση στην Ουκρανία και διευκόλυνση των θαλασσίων οδών εμπορίου εξετάστηκαν στην τηλεφωνική συνομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου ηγέτη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, όπως η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, καθώς και οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Ο Ερντογάν είπε ότι χρειάζονται μέτρα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών του πολέμου και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την ταχεία αποκατάσταση του ειρηνικού εδάφους μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη και η Τουρκία να διαδραματίσει ρόλο σε έναν πιθανό μηχανισμό παρακολούθησης εάν συμφωνήσουν κατ' αρχήν και οι δύο πλευρές», ανέφερε το γραφείο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Ερντογάν αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της Συρίας, τονίζοντας ότι «οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) κατά της Τουρκίας και του άμαχου πληθυσμού συνεχίζονται στη Συρία».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο πρόεδροι εστίασαν τη συζήτησή του στη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

«Όταν συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, εστιάστηκε η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, εξαλείφοντας την απειλή ναρκών στα ύδατά τους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να διευκολύνει την ανεμπόδιστη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων σε συντονισμό με Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας», υπογράμμισε η υπηρεσία Τύπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει σημαντικούς όγκους λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων εάν αρθούν οι σχετικοί περιορισμοί συνέπεια των ρωσικών κυρώσεων.

«Υπό το πρίσμα των προβλημάτων στην παγκόσμια αγορά τροφίμων που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των κοντόφθαλμων χρηματοοικονομικών και οικονομικών πολιτικών των δυτικών κρατών, επιβεβαιώθηκε ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει σημαντικούς όγκους λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων, εάν οι σχετικές αντιρωσικές κυρώσεις αρθούν», τονίζεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δείτε επίσης