Κόσμος

Ιράκ: Βρετανός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων

Ένας Γερμανός αθωώθηκε

Ιράκ: Βρετανός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ιρακινό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε κάθειρξη 15 ετών έναν Βρετανό για απόπειρα λαθραίας μεταφοράς αρχαιοτήτων εκτός της χώρας, ενώ ο συγκατηγορούμενός του, ένας Γερμανός, αθωώθηκε, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Οι ιρακινές αρχές συνέλαβαν τον 66χρονο Τζέιμς Φίτον στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον Μάρτιο για τη μεταφορά μικρών θραυσμάτων αρχαίων αγγείων στην αποσκευή του.

Το ποινικό δικαστήριο της Βαγδάτης καταδίκασε τον Φίτον για την αφαίρεση των θραυσμάτων από χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς στο νότιο Ιράκ και για την απόπειρά του με "εγκληματική πρόθεση" να τα μεταφέρει εκτός της χώρας, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Η προβλεπόμενη ποινή για το έγκλημα του Φίτον "είναι θάνατος δια απαγχονισμού", αλλά το δικαστήριο αποφάσισε "να μειώσει την ποινή σε κάθειρξη 15 ετών λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του κατηγορούμενου", δήλωσε ο δικαστής κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο δικηγόρος του Φίτον δήλωσε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε καμία εγκληματική πρόθεση.

Αντιθέτως ένας 60χρονος Γερμανός που συνελήφθη μαζί με τον Φίτον, ο οποίος επίσης κατηγορείτο για αφαίρεση θραυσμάτων αγγείων, ο Βόλκερ Βάλντμαν, απηλλάγη από την ίδια κατηγορία, καθώς το δικαστήριο δεν είχε "επαρκείς αποδείξεις".

Δείτε επίσης