Κόσμος

Η Ελλάδα στη δίνη των τουρκικών εκλογών

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου σε ράλι προκλητικότητας

Η Ελλάδα στη δίνη των τουρκικών εκλογών
Αρθρογράφος: ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ
Από ΛΟΥΚΑ ΣΟΦΗ

Όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νιώθει την ανάσα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο «σβέρκο» του στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, που θα γίνουν σε ένα χρόνο από σήμερα, τόσο θα αυξάνει την επιθετικότητά του απέναντι στην Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή»

Ο Τούρκος πρόεδρος παίζει ακριβώς το ίδιο παιχνίδι με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ποντάρει δηλαδή στον πολλαπλασιασμό των προκλήσεων και των απειλών προς τα ελληνικά εδάφη, που έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι κερδίζει ψήφους στο εσωτερικό της χώρας τους.

Το ερώτημα αν στην προσπάθεια του ενός να παραμείνει στην εξουσία και στον στόχο του άλλου να βγει μπροστά του η κατάσταση θα εκτραχυνθεί, θα απαντηθεί μέσα στο φετινό «θερμό» καλοκαίρι, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι όσο και αν το παράδειγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν τούς βάζει σε πειρασμό οι συνέπειές του, τους αποτρέπουν από ένα βήμα χωρίς επιστροφή.

Στο μεταξύ, το σκηνικό της έντασης χτίζεται καθημερινά. Μετά τις κατηγορίες του Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της απέναντι στην Τουρκία για τα νησιά στην Ελλάδα και την προτροπή του Κιλιτσντάρογλου να κάνει κάτι για το Αιγαίο και θα έχει τη στήριξή του, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε την Παρασκευή στην περιοχή για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική άσκηση EFES.

Στο πλευρό του ο ακροδεξιός εταίρος του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος συμμετείχε και αυτός με τη σειρά του στο νέο κρεσέντο προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας κατηγορώντας την Αθήνα για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο, Κω και Αστυπάλαια. Με φόντο και την πορεία του σκάφους «Τσεσμέ» για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου, τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δυναμιτίζουν περαιτέρω την ένταση κάνοντας λόγο για εισβολή στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, σε πάνελ στο CNN Turk, στην ερώτηση του διευθυντή της εφημερίδας «Hurriyet», Αχμέτ Χακάν, αν η Ελλάδα θέλει να γίνει πολιτεία των ΗΠΑ, απάντησε ο αναλυτής Χακάν Μπαϊρακτσί λέγοντας πως η Τουρκία για να αντιμετωπίσει το ρεζιλίκι θα πρέπει να κάνει απόβαση σε δύο ελληνικά νησιά! «Τότε θα ρεζιλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική και θα καταρρεύσει και η πολιτική των ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Με τις προτροπές στους Τούρκους να μην κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του τύπου το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Ψέριμος, η Κίναρος και κάποια ακόμη νησιά ανήκουν στην Τουρκία να δίνουν και να παίρνουν, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία θα γίνεται ολοένα και πιο επιθετική όχι μόνο λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνες ακροβασίες σε Εύξεινο Πόντο, Ιράκ και Συρία, όπου με νέα επίθεσή της σήμερα στην περιοχή, επιδιώκει τον εποικισμό μίας ζώνης 30 χιλιομέτρων, τη δημιουργία δηλαδή μίας ζώνης ασφαλείας που θα της επιτρέψει να σπάσει τη συνέχεια των κουρδικών εποικισμών μεταξύ Κούρδων από τη Συρία και Κούρδων από την Τουρκία. Επιπλέον, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει επιτύχει την αναβάθμιση των σχέσεων της με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, διεκδικώντας όσα η Τουρκία προσδοκούσε καιρό, να γίνει δηλαδή κόμβος ασφαλείας και Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται προφανές ότι ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να γυρίσει την κατάσταση ξανά προς όφελός του με το μόνο τρόπο που γνωρίζει καλά, την επιθετικότητα πάνω στην επιθετικότητα.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δεν ευνοούν την επανεκλογή του Ερντογάν στις εκλογές του επόμενου καλοκαιριού, για τις οποίες πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα διεξαχθούν νωρίτερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ORC Research, το κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υποχώρησε στο 27,7%, 14 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το 42% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2018. Το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με ποσοστό 23,8%, το οποίο ανεβάζει κάθε ημέρα που περνά η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό που καλπάζει στα ύψη, στο 73,5%, που αποτελεί ρεκόρ εικοσαετίας, μετά τον καταποντισμό της τουρκικής λίρας, που μόνο φέτος έχει χάσει το 22% της αξίας της και η ισοτιμία της κινείται κοντά στις 17 λίρες ανά δολάριο, εν μέσω της σημαντικής συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Ο Ερντογάν, πάντως, επιμένει στην ανορθόδοξη νομισματική του πολιτική της μείωσης των επιτοκίων, που άφησαν το τουρκικό νόμισμα εκτεθειμένο, ενώ πρόσφατα αύξησε και τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε μία κίνηση που εντείνει ακόμη περισσότερο την οικονομική πίεση στους καταναλωτές. «Δεν έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, αλλά πρόβλημα ακρίβειας ζωής», δηλώνει σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος, που θέλει να παρουσιάζεται ως μεσολαβητής για την αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης, εγγυώμενος την απεμπλοκή των σιτηρών της Ουκρανίας, γνωρίζοντας, ωστόσο, καλά ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή μέχρι τις επόμενες εκλογές, τα πετροδολάρια που του παρέχουν οι φίλοι του σε διάφορα αραβικά καθεστώτα δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την ψήφο του λαού.

Δείτε επίσης