Κόσμος

Η Τουρκία απέρριψε πρόσκληση του ΝΑΤΟ σε τριμερή με Σουηδία και Φινλανδία

Επιμένει στο ΒΕΤΟ για την είσοδο των δύο χωρών στη Συμμαχία

Η Τουρκία απέρριψε πρόσκληση του ΝΑΤΟ σε τριμερή με Σουηδία και Φινλανδία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνεχίζει να επιμένει στο ΒΕΤΟ στην είσοδο της Σουηδία και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η Τουρκία, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, απέρριψε πρόσκληση του ΝΑΤΟ να συμμετάσχει σε τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία προκειμένου να βρεθεί λύση στην αντίθεση της Άγκυρας για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με τρία άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων και τα οποία επικαλούνται οι FT, η Άγκυρα ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη προτού προχωρήσει σε συνομιλίες, κάτι που ώθησε τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν δράση για την επίτευξη συμφωνίας μέσω διμερών συνομιλιών με κάθε χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο είχε προγραμματιστεί μάλιστα για χτες, Τετάρτη, συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των τριών χωρών με συντονισμό από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, η οποία όμως τελικά δεν προχώρησε.

Απώτερος στόχος ήταν μια τριμερής συνάντηση με τη μεσολάβηση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, αλλά όπως είπε ανώτερος αξιωματούχος της Συμμαχίας στους FT "δεν είμαστε ακόμα εκεί", επικαλούμενος απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει καθώς και έλλειψη σαφήνειας σχετικά στις απαιτήσεις της Άγκυρας από τις δύο χώρες.

Δείτε επίσης