Κόσμος

Κίνα: Η χώρα έχει πληγεί από έναν σπάνιο συνδυασμό βροχοπτώσεων ρεκόρ, κυμάτων καύσωνα και έναν ανεμοστρόβιλο

Η νότια Κίνα αναμένεται να αντιμετωπίζει καταρρακτώδεις βροχές ως την Τρίτη

Κίνα: Η χώρα έχει πληγεί από έναν σπάνιο συνδυασμό βροχοπτώσεων ρεκόρ, κυμάτων καύσωνα και έναν ανεμοστρόβιλο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Κίνα επλήγη αυτήν την εβδομάδα από έναν σπάνιο συνδυασμό βροχοπτώσεων ρεκόρ, κυμάτων καύσωνα, καθώς και ενός ανεμοστρόβιλου στη νότια μεγαλούπολη Γκουανγκτσού, που είχε ως συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, να προκληθουν ζημιές σε ιδιοκτησίες και πλημμύρες σε αγροτικές εκτάσεις, ενώ αναμένονται κι άλλες καταιγίδες και πλημμύρες.

Η νότια Κίνα αναμένεται να αντιμετωπίζει καταρρακτώδεις βροχές ως την Τρίτη, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για άμεση ανάπαυλα στην περιοχή αυτή, στην οποία είχαν σημειωθεί πλημμύρες από βροχοπτώσεις την περασμένη εβδομάδα.

Τουλάχιστον επτά επαρχίες και περιφέρειες στον κινεζικό νότο εξέδωσαν προειδοποιήσεις για σοβαρές καταιγίδες και πλημμύρες το επόμενο 24ωρο.

Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για "ακραία καιρικά φαινόμενα" από τις αρχές Απριλίου, ενόψει της περιόδου των βροχών που σηματοδοτεί την αλλαγή εποχής από την άνοιξη στο καλοκαίρι τον Ιούνιο.

Η Κίνα είναι επιρρεπής στις πλημμύρες, από τις οποίες προκαλούνται κατολισθήσεις και βυθίζονται στα νερά πολλά στρέμματα αγροτικής γης.

Τον τελευταίο καιρό, η χώρα έχει καταστεί ακόμη πιο ευάλωτη, λόγω της καταστροφής των δασών, της αποστράγγισης των υγρότοπων και της αποταμίευσης νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την άρδευση.

Η Κίνα επίσης κατηγορεί τις κλιματικές αλλαγές για την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η ρυθμιστική αρχή πολιτικής αεροπορίας προειδοποίησε σήμερα τις αεροπορικές εταιρείες να μην απογειώνονται τα αεροσκάφη τους εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ ισχυρές καταιγίδες αναμένονται φέτος το καλοκαίρι.

"Οι καιρικές συνθήκες στην Κίνα θα τείνουν να μην είναι ευνοϊκές αυτό το καλοκαίρι", δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ρυθμιστικής αρχής σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αργά χθες, Πέμπτη, ανεμοστρόβιλος έπληξε τμήματα της Γκουανγκτσού, στη διάρκεια νεροποντής, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερους από 5.400 χρήστες στην πολύ μεγάλη αυτή νότια πόλη, η οποία είναι και πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Γκουανγκτσού ανέφεραν επικίνδυνα επίπεδα στην στάθμη των υδάτων και ψηλά κύματα στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης του ποταμού Περλ, ωθώντας την κεντρική κυβέρνηση να στείλει εκεί εργάτες για την αντιμετώπιση πλημμυρών.

Από τον Μάιο, οι βροχοπτώσεις στην λεκάνη απορροής του ποταμού Περλ -ευρύ σύστημα που περικλείει την Γκουανγκντόνγκ και τμήματα των Γκουανγκσί, Τζιανγκσί, Χιουνάν, Γκιτσού και Γιουνάν- αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 1961, μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το Εθνικό Κέντρο Κλίματος της Κίνας.

Στην επαρχία Φουτζιάν στο βόρειο τμήμα της λεκάνης, οι αρχές προειδοποίησαν ότι το πρόσφατο ρεκόρ βροχοπτώσεων θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, εγκυμονώντας υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Στο μεταξύ, οι θερμοκρασίες στην κεντρική και τη βόρεια Κίνα αναμένεται να αγγίξουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα την ερχόμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες επικρατούν ήδη στην πρωτεύουσα της Χενάν Ζενγκτσού, η οποία το περσινό καλοκαίρι επλήγη από ρεκόρ βροχοπτώσεων και παρέλυσε από καταστροφικές πλημμύρες.

Δείτε επίσης