Κόσμος

Διαδηλώσεις στον Ισημερινό: Οι αυτόχθονες διατηρούν την πίεση στην κυβέρνηση

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) κάλεσε σε διάλογο για να «δοθεί απάντηση στις διεκδικήσεις» των διαδηλωτών

Διαδηλώσεις στον Ισημερινό: Οι αυτόχθονες διατηρούν την πίεση στην κυβέρνηση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Χιλιάδες αυτόχθονες διατήρησαν χθες Τετάρτη την πίεση στην κυβέρνηση στους δρόμους του Κίτο, τη δέκατη συναπτή ημέρα κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν σκοτωθεί δύο άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες, καθώς η ένταση στο μπραντεφέρ αυτό ανάμεσα στο κίνημα διαμαρτυρίας και την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο ανεβαίνει.

Η πρωτεύουσα του Ισημερινού έχει εν μέρει παραλύσει από τη Δευτέρα καθώς κάπου 10.000 αυτόχθονες πήγαν στην πόλη από όλη τη χώρα και κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της αύξησης του κόστους ζωής και για να ζητήσουν περισσότερη βοήθεια από το κράτος, εν μέσω ολοένα μεγαλύτερων οικονομικών δυσκολιών.

Φωνάζοντας «κάτω ο Λάσο!», ο αρχηγός του κράτους, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και κλαδιά δέντρων, ενώ αγκαθωτά συρματοπλέγματα και δυνάμεις του στρατού προστάτευαν το προεδρικό παλάτι.

«Βιώνουμε οικονομική κρίση στην επαρχία, δεν υπάρχει ανάπτυξη εκεί πέρα, δεν υπάρχουν δουλειές, είμαστε απλά αγρότες και οι γυναίκες μας ζουν αρμέγοντας γάλα από τα ζώα», είπε ο Ολμέδο Αγιάλα, 42 ετών, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κυβέρνηση του κ. Λάσο αρνείται να προχωρήσει σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε σε έξι από τις 24 επαρχίες της χώρας, αξίωση που το κίνημα των ιθαγενών χαρακτηρίζει προϋπόθεση πριν αρχίσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.

Κατήγγειλε εξάλλου την «επίθεση» τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Πούγιο, στην επαρχία Παστάσα.

Οι δράστες της, ανέφερε, πυρπόλησαν το κτίριο ενώ οι αστυνομικοί βρίσκονταν μέσα. «Έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά, τρεις κρατούνται όμηροι (από κοινότητα ιθαγενών) και 18 αγνοούνται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Καρίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίτο.

Υποκατάστημα τράπεζας επίσης πυρπολήθηκε και άλλα κτίρια υπέστησαν εκτεταμένες φθορές, σύμφωνα με τον υπουργό.

«Κάλεσμα σε διάλογο»

Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, διαδηλωτής σκοτώθηκε. Έσκασε στα χέρια του «εκρηκτικός μηχανισμός» σύμφωνα με την αστυνομία, «χτυπήθηκε στο πρόσωπο από δακρυγόνο» σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι βιαιότητες στο Πούγιο δείχνουν ότι δεν θέλουν τον διάλογο», έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Παλάσιος, που πάντως πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «απευθύνει για μια ακόμα φορά δημόσιο κάλεσα σε διάλογο το κίνημα των ιθαγενών και τις ριζοσπαστικές οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για αυτές τις παράλογες ενέργειες».

Προχθές Τρίτη, ο πρόεδρος Λάσο είπε πως θα δεχόταν «μια διαδικασία διαλόγου με ειλικρίνεια και σεβασμό με την CONAIE και άλλες οργανώσεις πολιτών».

Η ισχυρή Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), που είχε συμμετάσχει στους λαϊκούς ξεσηκωμούς που ανέτρεψαν τρεις προέδρους από το 1997 ως το 2005 και πρωτοστάτησε επίσης στις μαζικές διαδηλώσεις του 2019 που είχαν αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια με 11 νεκρούς, οργανώνει από τη 13η Ιουνίου πορείες και στήνει οδοφράγματα αξιώνοντας να ικανοποιηθούν κάπου δέκα αιτήματα που προβάλλει, ιδίως να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.

Ο πρόεδρός της, ο Λεωνίδας Ίσα, ζήτησε το βράδυ της Τρίτης, πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την «αποστρατιωτικοποίηση» του πάρκου στο Κίτο όπου βρίσκεται ο Οίκος του Πολιτισμού, παραδοσιακά χώρος συγκέντρωσης των ιθαγενών, που όμως επιτάχθηκε και μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας.

«Δεν μπορούμε να άρουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διότι η πρωτεύουσα θα αφηνόταν ανυπεράσπιστη», αντέτεινε χθες Τετάρτη ο υπουργός Προεδρίας (κυβερνητικών υποθέσεων), ο Φρανσίσκο Χιμένες.

«Ειρηνική επίλυση»

«Γνωρίζουμε τι έγινε τον Οκτώβριο του 2019 και δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εισβολή στο κτίριο του κοινοβουλίου, την πυρπόληση δημόσιου κτιρίου και τις εκτενείς φθορές δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με τη Συμμαχία Οργανώσεων Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 90 άνθρωποι και 87 έχουν συλληφθεί από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων. Η αστυνομία από τη δική της πλευρά κάνει λόγο για 101 αστυνομικούς και στρατιωτικούς τραυματίες και 80 συλλήψεις πολιτών.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη νεαρός διαδηλωτής σκοτώθηκε αφού έπεσε σε χαράδρα, όμως η εισαγγελία ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για ανθρωποκτονία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για το δυτικό ημισφαίριο, ο Μπράιαν Νίκολς, κάλεσε χθες Τετάρτη μέσω Twitter να υπάρξει «ειρηνική επίλυση, μέσω διαπραγματεύσεων», της κρίσης στον Ισημερινό και κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη βία.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) κάλεσε σε διάλογο για να «δοθεί απάντηση στις διεκδικήσεις» των διαδηλωτών.

Πέρα από τη μείωση των τιμών καυσίμων, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης δουλειές, να σταματήσει η χορήγηση αδειών για την εκμετάλλευση μεταλλευμάτων στα πατρογονικά εδάφη των ιθαγενών, να ελεγχθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες σε αγρότες.

Οι αυτόχθονες λαοί αριθμούν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από τους συνολικά 17,7 εκατ. πολίτες του Ισημερινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης